Pluimveeweb: Verdenking van H5 vogelgriep op kalkoenbedrijf in Midden-Duitsland

30-03-2020
Op een kalkoenbedrijf in Wieglitz, in de Landkreis Börde, in de deelstaat Saksen-Anhalt, in het midden van Duitsland heerst waarschijnlijk H5 vogelgriep.

Dat maakte belangenbehartiger Niedersächsische Geflügelwirtschaft (NGW) zaterdag 28 maart bekend. Gezien de verhoogde uitval gaan de kalkoenhouder en de NGW ervan uit dat het om vogelgriep gaat. Op het bedrijf zitten 36.000 dieren die bijna slachtrijp zijn. Momenteel wordt onderzocht om het daadwerkelijk om vogelgriep gaat en zo ja om welk subtype. Wieglitzt ligt hemelsbreed een kleine 300 kilometer van de Nederlandse grens met de regio Twente.

In Duitsland waren er de afgelopen tijd meerdere uitbraken van hoog pathogene H5N8 vogelgriep. Zo werd het virus zaterdag 21 maart vastgesteld op een kalkoenbedrijf met 10.000 ouderdieren in Dornum in het uiterste noorden van Duitsland, niet ver van de Nederlandse grens. Op vrijdag 13 maart 2020 dook het virus op een kleinschalig hobbybedrijf in Sachsen in de buurt van Leipzig in Oost-Duitsland op. Vrijdag 7 februari werd het virus geconstateerd op een hobbydierenbedrijf in het zuidwesten van Duitsland.

HPAI-uitbraak in Zuid-Hongarije

Vorige week woensdag 25 maart werd er ook HPAI vastgesteld op een eendenbedrijf in het zuiden van Hongarije. Dat meldt de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE). Het is de derde uitbraak in Hongarije dit jaar en de eerste uitbraak van HPAI in de provincie Bács-Kiskun, één van de belangrijkste en dichtstbevolkte provincies voor watervogels.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal