Pluimveeweb: Stikstofuitstoot Nederland flink lager door maatregelen tegen Corona

28-03-2020

Tropomi NO2-metingen boven Nederland van 22-26 maart 2020 vergeleken met 23-27 februari 2019, een periode met vergelijkbare meteorologische omstandigheden.

Het aandeel vervuilende stoffen, waaronder koolstofdioxide en stikstofdioxide, is met 20 tot 60 procent afgenomen sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland. Dit blijkt uit analyse van satellietbeelden door het KNMI.

De beelden worden vanuit de ruimte genomen met het Nederlandse satellietinstrument Tropomi. Door het heldere weer van afgelopen week, was de uitstoot van schadelijke stoffen goed waar te nemen. De satelliet kan namelijk niet door wolken heen kijken. Door de beelden te vergelijken met metingen uit 2019 in een vergelijkbare periode (eind februari), zijn de verschillen goed zichtbaar.

Grote marge

De vrij grote marge van 20 tot 60 procent lager uitstoot, heeft volgens het KNMI te maken met de grote variatie van het weer, maar ook van de uitstoot. Zo is de uitstoot op zondag veel lager dan doordeweeks. Het KNMI heeft de data over verschillende periodes gecombineerd en vergeleken met de periode voor deze maatregelen en met het maandgemiddelde van maart 2019. De schatting van de reductie is afhankelijk van hoe de vergelijking precies wordt gedaan en welke periode gekozen wordt voor de middeling. Daarom is de schatting op basis van alleen deze metingen relatief onzeker voor Nederland, aldus het weerinstituut.

Wel meldt het KNMI dat al zestien jaar satellietmetingen worden gedaan door het OMI-instrument, de voorloper van Tropomi. „Uit de vergelijking met deze historische gegevens blijkt hoe uitzonderlijk de actuele situatie is.”

China en Italië

Eerder bleek al dat in China en Italië, op basis van satellietbeelden en in metingen op de grond, een duidelijke verbetering van de luchtkwaliteit. In China daalde de hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht gemiddeld 35 procent en in sommige steden zelfs 50 procent. In het dichtbevolkte Noord-Italië is de hoeveelheid stikstofdioxide ook gehalveerd.

Volgende stap

Het KNMI zegt in een volgende stap de satellietmetingen van de concentraties NO2 met metingen aan de grond te combineren. Samen met modellen die de chemie in de atmosfeer en de variatie in het weer beschrijven, kan het instituut de weersinvloed beter beoordelen en preciezere schattingen maken van de veranderingen in de uitstoot.


Alle corona-updates voor boeren en tuinders vindt u in ons Liveblog, dit is te vinden via de homepage of hieronder. Het liveblog wordt continu geüpdatet.

 
Tekst: Sjouke Jacobsen
 
 

Inloggen op de ledenportal