Pluimveeweb: GD helpt met testen van mensen op coronavirus

30-03-2020
De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) wil helpen met het testen van mensen op het coronavirus Covid-19. De GD zegt 2.000 testen per dag te kunnen uitvoeren.

„Toen Nederland te maken kreeg met deze coronacrisis signaleerden we bij GD al snel dat onderzoekscapaciteit een probleem werd. Het uitvoeren van virustesten is ons dagelijks werk. Ons laboratorium in Deventer is wereldwijd gezien een van de modernste en grootste laboratoria in ons werkveld. We voeren jaarlijks bijna 5 miljoen laboratoriumbepalingen uit", zegt de GD op haar website.

De GD beschikt over een eigen R&D-afdeling en een team van onderzoekers en specialisten die veel kennis en ervaring hebben op het gebied van virusonderzoek.

Validatie

„Wij hebben heel veel ervaring met onderzoek naar virussen. Normaal gesproken gaat het bij GD om virussen bij dieren. Maar het principe van de onderzoekmethode is gelijk. Voor het Covid-19 onderzoek moet de test gevalideerd worden voor mensen. En dat hebben we de afgelopen periode gedaan. Dus nu zijn we er zeker klaar voor", aldus de GD.

Capaciteit

Voor het onderzoek naar het coronavirus wordt speeksel van de patiënt onderzocht met behulp van een PCR-apparaat (Polymerase Chain Reaction). Met deze methode kan het genetische materiaal van het virus worden gedetecteerd. De GD en haar dochterbedrijven beschikken over een groot aantal PCR-apparaten. „Hier voeren we jaarlijks honderdduizenden onderzoeken mee uit. Voor de COVID-19 diagnostiek verwachten we naar schatting tot 2.000 testen per dag te kunnen uitvoeren. In ons laboratorium zijn we ingesteld op grote aantallen. Monsters worden digitaal verwerkt en ook dat is nu ingeregeld voor een stroom monsters vanuit ziekenhuizen en huisartsenpraktijken. De resultaten van een dergelijk onderzoek zijn binnen een dag of enkele dagen beschikbaar."


Volg ook ons coronadossier. Deze is te vinden via de homepage en wordt elke dag geüpdatet.

 
Tekst: Caroline van der Plas
 
 

Inloggen op de ledenportal