Pluimveeweb: Vlaamse leghennenhoudster doet mee aan actie tegen corona

06-04-2020
Ei love you stond er afgelopen zaterdag 4 april groot op het erf van de Vlaamse leghennenhoudster Mariëlle Schalk uit Hoogstraten. De familie Schalk gebruikte hier 6.400 eieren voor, zowel witte als bruine. De familie deed mee aan een actie van de Vlaamse tv-zender VTM om alle inwoners van België en de mensen in de zorg in het bijzonder een hart onder de riem te steken tijdens de coronacrisis.

„De Ronde van Vlaanderen stond afgelopen zondag 5 april op de planning. De wielerronde ging vanwege de coronacrisis niet door. In plaats daarvan liet VTM een helikopter rond vliegen boven Vlaanderen. Mensen werd opgeroepen hun steun uit te spreken aan onze hulpverleners die overuren draaien tijdens de coronacrisis en om saamhorigheid uit te dragen. De vraag om met zijn allen mee te doen kwam uit onze buurt De Mosten”, legt Mariëlle Schalk uit. „De helikopter kreeg echter panne waardoor er geen beelden van ons bedrijf op tv kwamen.” Op Facebook en Twitter deelde ze beelden van de actie. Daarop kreeg ze veel enthousiaste reacties.

„Door de coronacrisis staat het openbare leven stil. In België gelden zelfs nog meer beperkingen dan in Nederland. Zo mogen we geen niet-essentiële verplaatsingen maken. Ook mogen wielrenners niet in groepjes met elkaar fietsen en zijn alle winkels behalve supermarkten, andere voedingswinkels, dierenwinkels en apotheken gesloten. Door deze actie creëer je saamhorigheid.”

‘Huisverkoop 40 procent lager’

De huisverkoop van eieren bij de familie Schalk is door de coronacrisis momenteel flink lager dan gewoonlijk. „We zitten in Hoogstraten kort aan de Nederlandse grens. Normaal komen altijd veel Nederlanders eieren kopen, maar door de sluiting van de grenzen kan dat niet meer. Ook verkopen we geen eieren meer aan de horeca. Wel hebben we meer Belgische klanten.” Schalk schat in dat de huisverkoop van eieren met ongeveer 40 procent gedaald is. Ook verkoopt de familie nu meer andere producten zoals melk, yoghurt, aardappelen en aardbeien. „We verkopen nu ook extra bloemen om de sierteelt te steunen.”

Bekijk de video van het maken van de tekst op Facebook of Twitter van Mariëlle Schalk.

 
 

Inloggen op de ledenportal