Boerderij: Commentaar: ‘Coronacrisis zet dierenwelzijn in perspectief’

09-04-2020

 

Dit paasweekend heeft een donker randje. De coronacrisis overschaduwt veel. Het plaatst ook veel in perspectief, zoals dierenwelzijn.

Gezond zijn en blijven staat op 1. Daarnaast moeten we met lede ogen aanzien hoe sommige sectoren en ondernemers van het ene op het andere moment het water aan de lippen komt te staan. In de sierteelt bijvoorbeeld, maar ook – figuurlijk – dichterbij huis: in de eendenhouderij, waar de hele keten is stilgezet vanwege het totaal gebrek aan afzet.

Supers wijken af van kippenvleesconcepten

In Pluimveehouderij nr. 5 staat dierenwelzijn centraal. Tegelijkertijd zien we dat supermarkten de strenge welzijnseisen die zij de afgelopen jaren hebben ingevoerd voor hun producten als het gaat om dierenwelzijn, nu prijsgeven. Grootgrutters Albert Heijn en Jumbo verkopen ineens weer ‘gewone’ scharreleieren en wijken af van hun eigen kippenvleesconcepten, nu de vraag naar deze producten het aanbod overstijgt.

Ook dat ‘gewone’ scharrelei of die ‘gewone’ kip is een prima product

Dat is begrijpelijk, en ook te rechtvaardigen in crisistijd. Nood breekt wet, en niemand heeft er belang bij dat de schappen leeg komen te liggen. Mits iedereen uiteraard transparant is over wat hij verkoopt. Voor pluimveehouders is het geen nieuws: ook dat ‘gewone’ scharrelei of die ‘gewone’ kip is een prima product. De Dierenbescherming toont zich begripvol. Ook maatschappelijk gezien zorgde het nauwelijks voor ophef. Zelfs niet toen de algemene media oppikten dat gangbare scharreleieren in een Beter Leven-doosje gestopt werden.

Lees ook: Scherpe tweedeling op de eiermarkt

Dierenwelzijn in perspectief zien

Het zou goed zijn als er ook na deze coronacrisistijd ruimte blijft om dierenwelzijn in perspectief te zien, bij politiek en maatschappij. Voor de volgende wettelijke verplichting zich aandient. Dat dierenwelzijn belangrijk is, maar ook andere zaken dat zijn: voedselvoorziening, milieu en een boterham voor de ondernemer die dit voedsel produceert. En zoals welzijnsexpert Ingrid de Jong het in dit nummer stelt: de werkelijkheid is complex. Niet alles waar wij als mens behoefte aan hebben is beter voor de kip en niet alles móet sectorbreed om effect te sorteren.

Lees alles over het coronavirus in dit dossier.

Donderdag 9 april om 15 uur gaan Food&Agribusiness samen met CBL en ABN Amro in op het effect van de coronacrisis op de afzetketen. Meld je nu gratis aan voor het webinar en stel alvast je vragen: Foodagribusiness.nl/weekly-webinar

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal