Pluimveeweb: Respeggt legt meerkosten haanloos ei neer bij pakstation en supermarkt

14-04-2020
„We doen rechtstreeks zaken met pakstations en supermarkten. Door ons model betalen leghennenhouders geen meerkosten voor geslachtsbepaling in het broedei. Naast Jumbo is er veel vraag van supermarkten naar deze eieren, die te herkennen zijn aan het Respeggt logo.” Dat zegt Martijn Haarman van Seleggt en Respeggt.

Bij de techniek van het Duits-Nederlandse bedrijf Seleggt wordt een piepklein gaatje in elk broedei gelaserd. Uit dat gaatje komt een druppeltje vloeistof. Uit dit druppeltje wordt afgeleid of er een hen of een haan in het ei groeit. 98 procent van de haaneieren wordt in de broederij uitgeselecteerd. Hiermee wordt het massaal doden van eendagshaantjes voorkomen. Alle Nederlandse broederijen werken inmiddels samen met Respeggt. Vanaf april wordt de capaciteit van de geslachtsbepaling aanzienlijk uitgebreid en komen er via Ter Heerdt Kuikens & Hennen grotere aantallen kuikens op de markt.

Kuiken vijf keer duurder

Een professor van de Universiteit Leipzig bedacht de techniek en Seleggt past het sinds juni 2018 toe. De kosten van dat proces zijn echter zo hoog dat een kuiken circa vijf keer meer dan de huidige prijs kost. „Dat een henkuiken vijf keer duurder werd en circa 3 euro in plaats van circa 0,60 euro kost, zou een grootschalige doorbraak in de weg staan. Dat zagen we in 2018 in”, blikt Haarman terug. Samen met zijn partners richten ze in 2018 het bedrijf Respeggt op, waarin ze rechtstreeks zaken doen met paktstations.

„Een meerprijs van enkele euro’s voor een henkuiken of hen is een groot bezwaar voor opfokkers en leghennenhouders. Niemand gaat dat risico nemen. Die kosten omgeslagen op het consumptie-ei zijn daarentegen prima acceptabel voor pakstations en supermarkten”, legt Haarman uit.

„Pakstations – groot en klein – kunnen voor een meerprijs van 2 cent per consumptie-ei zorgen dat de hennen in hun keten gegarandeerd broederloos zijn. Daarvoor installeren wij een stempelapparaat met blockchain-verbinding in het pakstation. Het pakstation maakt zijn normale afspraken met leghennenhouders en andere partners zoals de hennenleverancier. In Duitsland werken we inmiddels samen met acht pakstations en in Nederland zijn er vier. Het eierseksen doen we in onze broederij in Barneveld, maar door de sterk toenemende vraag, moesten we op zoek naar externe broedcapaciteit. Onder de strenge controle van het Respeggt-systeem start binnenkort de uitkomst van vrouwelijke eieren in de broederij van Ter Heerdt in Babberich.”

‘Veel vraag van supermarkten’

De broedeieren worden dus pas gesekst en consumptie-eieren worden pas geproduceerd zo gauw er vraag naar is. „Doden van haankuikens staat in Duitsland nog meer ter discussie dan in Nederland. Vandaar dat we in Duitsland wat verder zijn. Rewe startte er in 2018 mee.”

Jumbo verkoopt vanaf eind maart als eerste supermarkt in Nederland ook eieren zonder eendagshaantjes. „Nadat Jumbo ermee is gestart en vooral nadat Aldi begin april bekendmaakte een eind te willen aan doden van eendagshaantjes is er veel vraag van Nederlandse en Duitse supermarkten naar Respeggt-eieren.”

‘Pakstation betaalt alleen gestempeld ei’

„Pakstations betalen alleen voor gestempelde eieren. Pakstations stempelen alleen de eieren die met de meerwaarde ‘zonder kuikendoden’ verpakt en vermarkt worden. Overschot-eieren die zonder meerwaarde de industrie in gaan, krijgen geen Respeggt stempel en hebben daarmee ook geen last van een hogere kostprijs. Op die manier zadelen we broederij, opfokker en leghennenhouder niet op met risicovolle investeringen of hoge aanschafprijzen van hennen.”

„Het pakstation houdt zijn functie richting de supermarkten. Voor leghennenhouders verandert er weinig. Ze krijgen normale hennen.” De techniek werkt voor 98 procent. „Opfokkers moeten de 2 procent haantjes opfokken en mogen deze niet doden. We beloven dat we geen kuikens doden, dus doen we dat ook niet. De opfokker krijgt daarvoor uiteraard een vergoeding.”

Maatschappelijke druk

Haarman ziet veel kansen voor de techniekbij alle soorten eieren, behalve kooi-eieren. „Het doden van eendagshaantjes staat al lang ter discussie. Supermarkten willen hier een eind aan maken, gezien de maatschappelijke druk. Ze staan ervoor open om een kleine meerprijs te betalen voor een biologisch, vrije uitloop, één of twee ster Beter Leven ster ei of scharrelei.”

De ministeries van Landbouw in Duitsland en Frankrijk pleiten er al zeer nadrukkelijk voor om een verplicht eind te maken aan doden van eendagshaantjes in de legsector zo gauw er technieken beschikbaar zijn. „De minister van Landbouw in Nederland heeft nog geen stelling genomen, maar de realiteit is, dat onze eierexport naar Duitsland op termijn zal eisen dat wij hier ook kuikendodenvrij worden”, zegt Haarman.

 
 

Inloggen op de ledenportal