NieuweOogst: Twee technieken voor geslachtsbepaling in ei bij

14-04-2020

Broederij Ter Heerdt Kuikens & Hennen in Babberich biedt vanaf nu twee technieken aan voor geslachtsbepaling in het broedei. De bedrijf is naar eigen zeggen de eerste broederij in Nederland die klanten meerdere technieken biedt om uit te kiezen.

Hiermee is het doden van eendagshaantjes niet meer nodig. Ter Heerdt werkt samen met het Duitse bedrijf Agri Advanced Technologies (AAT) en met het Duits-Nederlandse Seleggt.

Volgens algemeen directeur Chiel ter Heerdt ondermijnt het doden van haantjes het maatschappelijk draagvlak van de sector. 'Wanneer we in een vroegtijdig stadium het geslacht weten, hoeven we de hanen niet uit te broeden en te doden. Alleen broedeieren met een hen gaan namelijk terug de broedmachine in. De eieren met hanen worden verwerkt in diervoeder. Zo sluiten we ook nog eens de kringloop', meldt hij op de website van Ter Heerdt in een toelichting op het besluit.

Kippenrassen
De technieken verschillen iets van elkaar en zijn voor verschillende kippenrassen of kleuren eieren geschikt. Bij de techniek van Seleggt wordt een piepklein gaatje in een broedei gelaserd. Uit dat gaatje komt een druppeltje vloeistof. Uit dit druppeltje wordt afgeleid of er een hen of een haan in het ei zit. De techniek is meerdere malen getest in een proefopstelling op de broederij van Ter Heerdt. De techniek is te gebruiken bij bruine en witte kippen. Ter Heerdt biedt de techniek sinds deze maand aan.

Bij de techniek van AAT wordt het geslacht na de dertiende dag van het broedproces bepaald. Dat gebeurt met licht. De nauwkeurigheid van de geslachtsbepaling met deze techniek is 98 procent. De techniek is alleen geschikt voor bruine kippen. Ter Heerdt biedt deze techniek aan vanaf juli 2020.

Respeggt-label
De hennen die met de Seleggt-techniek gesekst zijn, produceren eieren onder het Respeggt-label. Deze eieren zijn te herkennen aan het Respeggt-logo op ei en verpakking. In Duitsland en Frankrijk liggen Respeggt-eieren al in de winkels van bijvoorbeeld supermarktketens Rewe en Carrefour. Ook Aldi Duitsland schakelt erop over. In Nederland is Jumbo de eerste retailer die Respeggt-eieren in de schappen legt. Jumbo start met de vrije-uitloopeieren. Later volgen ook de biologische eieren onder het Jumbo-huismerk. De Respeggt-eieren zijn verkrijgbaar bij alle Jumbo-supermarkten.

Het doden van eendagshaantjes is tot nu toe de gangbare praktijk. De haantjes gaan veelal als voer naar dierentuinen en professionele vogelliefhebbers. Frankrijk en Duitsland verbieden het doden van eendagshaantjes per eind 2021.

 
 

Inloggen op de ledenportal