Boerderij: Televisieprogramma Kassa voert actie tegen kooi-ei

14-04-2020
Televisieprogramma Kassa is een campagne tegen kooi-eieren gestart omdat de makers van het programma die dieronvriendelijk vinden.

Het consumentenprogramma roept mensen op om bedrijven die producten maken waarin eieren verwerkt zijn, via social media te benaderen met de vraag welk soort eieren er in hun product zitten. Daarbij roept Kassa op dit te doen onder vermelding van de hashtag #kappenmetkooiei.

Oproep tegen alle ‘eicode 3-eieren’

Kassa deed de oproep is een tv-uitzending zaterdagavond 11 april, vlak voor Pasen. De oproep is gericht tegen alle eieren met eicode 3: eieren uit legbatterijen, verrijkte kooisystemen en koloniehuisvesting.

Het tv-programma hoopt te bewerkstelligen dat de levensmiddelenindustrie geen kooi-eieren meer verwerkt in zijn producten door druk vanuit consumenten, en dat daardoor de betreffende houderijvorm eindigt.

Belangenbehartigers LTO/NOP en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) wilden beiden niet op korte termijn meedoen aan de uitzending van Kassa en reageerden schriftelijk.

LTO/NOP en NVP: ongepast wegens coronacrisis

LTO/NOP en NVP vonden de timing ongepast gezien de coronacrisis, en bedrijfsbezoek op korte termijn niet realistisch vanwege zowel corona als vogelgriepdreiging.

NVP benadrukte verder dat Nederlandse pluimveehouders met kooisystemen een product produceren waar vraag naar is binnen een systeem dat toegelaten is en dat veel voordelen kent.

Illegaal beeldmateriaal van Animal Rights

LTO liet weten niet mee te werken aan een uitzending waarin illegaal beeldmateriaal vertoond wordt. Kassa vertoonde namelijk beeldmateriaal van Animal Rights, dat door middel van insluiping of inbraak verkregen is.

 
 
 

Inloggen op de ledenportal