Pluimveeweb: Kippen mogen weer naar buiten nu insleeprisico van vogelgriep laag is

28-04-2020
Kippen mogen vanaf morgen weer naar buiten. Minister Schouten van Landbouw heft de ophokplicht voor pluimvee op aangezien de deskundigengroep dierziekten het insleeprisico op vogelgriep als laag inschat. De ophokplicht gold sinds 12 februari.

„De voorjaarstrek van watervogels is in volle gang. Een groot deel van de watervogels die in Nederland overwinteren, is inmiddels vertrokken uit Nederland. Daardoor zijn er minder wilde watervogels in Nederland dan in januari en februari. Ook is het risico van de zogenaamde ‘vorsttrek’ nu niet meer aan de orde. Tevens zijn in deze tijd van het jaar, met warmer en droger weer, de omstandigheden ongunstiger voor het overleven van het virus in de omgeving. Dit alles maakt dat de deskundigen de kans op insleep van hoogpathogene vogelgriep op Nederlandse pluimveebedrijven via wilde vogels laag inschatten", motiveert Schouten dinsdag 28 april in een Kamerbrief.

Op 25 maart verlengde Schouten de ophokplicht vanwege een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep in Noord-Duitsland, bij de grens met Groningen.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal