Boerderij: Productie- en consumptiegroei eieren en kip verwacht

28-04-2020
Het komende decennium zal de Europese productie en consumptie van pluimveevlees en eieren verder groeien. Dat verwacht de Europese Commissie.

Over tien jaar, in 2030, zal de Europese productie van eieren 7,4 procent en de consumptie 3,2 procent hoger zijn dan de verwachte eierproductie en -consumptie in 2020. De Europese productie van pluimveevlees is in 2030 met 3,7 procent en de consumptie met 3,6 procent gegroeid ten opzichte van de verwachte productie en consumptie in 2020. Dat is de prognose van de Europese Commissie. Die heeft zijn vooruitzichten voor de ontwikkeling van diverse Europese agrarische markten in februari geactualiseerd. De prognose heeft betrekking op de EU-28.

Groei afgelopen jaren zet voort

De Commissie verwacht dat de groei op beide markten van de afgelopen jaren zich zal voortzetten. Het verbruik per hoofd zal ook verder groeien: eieren en pluimveevlees allebei met 0,9 kg in het komend decennium.

Ook de handel in eieren en pluimveevlees met landen buiten de unie zal toenemen. En zowel bij eieren (en eiproducten) als bij pluimveevlees blijft de EU netto-exporteur. De eierimport zal naar verwachting tot en met 2030 toenemen met 26,3 procent, de eierexport met 25,2 procent. Voor pluimveevlees voorziet de Europese Commissie in het komend decennium een groei van de import van 10,6 procent en van de export van 8,1 procent.

Zelfvoorzieningsgraad groeit licht

Op basis van de geprognosticeerde productie, consumptie en import en export zal de zelfvoorzieningsgraad van eieren in 2030 met 0,7 procentpunt zijn toegenomen. Die van pluimveevlees zal in 2025 iets zijn afgenomen, maar in 2030 even hoog te zijn als in 2020.

Veranderingen in de buitenlandse handel zijn moeilijk te voorspellen. Bilaterale contracten met (on)gunstige voorwaarden, leveringsembargo’s vanwege epidemieën of andere redenen kunnen onvoorziene effecten hebben.

 
 
 

Inloggen op de ledenportal