Pluimveeweb: AgruniekRijnvallei: 7 tips: kippen weer naar buiten

28-04-2020
Na de ophokplicht die sinds februari gold, mogen de kippen weer naar buiten. Ze zijn nu een langere tijd binnen geweest. Dit vraag wat extra aandacht voor het management in en buiten de stal. Hoe ondersteunt u de hennen bij deze overgang?

Nu de kippen weer naar buiten mogen komt er ook een aantal risico’s om de hoek kijken. Het moment dat ze vreten en de hoeveelheden veranderen wanneer de kippen naar buiten gaan. Daarnaast heeft het weer meer invloed op het klimaat in de stal. Kippen vreten en drinken buiten meer. Het is van groot belang dat de hen gezond is en voldoende weerstand heeft.

  1. Pas de voertijden zo aan dat de hennen met een volle krop naar buiten gaan. Dit zorgt ervoor dat ze voldoende nutriënten en mineralen binnenkrijgen om het ei te vormen voordat ze naar buiten gaan.
  2. Plan ook een voerbeurt op het moment dat de kippen ‘s avonds weer naar binnen gaan. Zo voorkomt u dat hennen te weinig nutriënten binnenkrijgen wat bijvoorbeeld de schaalkwaliteit negatief beïnvloedt. Zo moet een hen voldoende calcium binnenkrijgen om een goede schaal te kunnen maken.
  3. Buiten is de kans op wormen groter voor de hennen. Monitor daarom extra op wormen en voorkom klinische problemen.
  4. Besteed veel aandacht aan het klimaat nu de uitloopluiken weer opengaan. Zorg ervoor dat de kippen ’s avonds niet in de tocht komen te zitten.
  5. Zorg dat het gras en de begroeiing om de stal kort genoeg zijn. Zo voorkomt u dat de hennen zich volvreten aan bijvoorbeeld lang gras waardoor ze verstopt kunnen raken.
  6. Bewerk de grond rond de stal zo dat plassen water niet blijven staan.
  7. Bied de kippen extra ondersteuning bij hun weerstand en darmgezondheid. Naast het voeren van Structomix-voeders heeft AR toevoegingen die hennen extra ondersteunen.

Meer tips en adviezen?

Wilt u meer weten over het voer en advies van AR? Laat dan uw contactgegevens achtervia het contactformulier. U kunt ook direct contact opnemen met verkoopleider Henno van den Bruinhorst.

  • Henno van den Bruinhorst

    Verkoopleider pluimvee

 
 

Inloggen op de ledenportal