Pluimveeweb: Video: Boeren brengen ode aan 75 jaar vrijheid

05-05-2020
Met 240 trekkers hebben leden van de Lochemse actiegroep Voll Gass en van Farmers Defence Force een ode gebracht aan de vrijheid. In het land van melkveehouder Thijs Wieggers in Mariënvelde vormden de trekkers een brandende fakkel en de woorden '75 jaar vrijheid'.

Albert Markerink, regiobeheerder Gelderland van de FDF, vertelt dat de actie oorspronkelijk was gepland in Lochem. De gemeente gaf daar echter geen toestemming voor omdat daar langs de doorgaande weg te veel publiek op af zou komen. Daarom weken de boeren uit naar een afgelegen perceel achter het bedrijf van Wieggers.

Markerink: „Donderdagmiddag zijn we begonnen met het uitzetten van piketpaaltjes, zo op het oog. Om 18 uur kwamen de eerste trekkers, uiteindelijk werden het er 240. De dag ervoor hadden we nog maar 160 aanmeldingen." Zonder corona was de deelname nog veel groter geweest, denkt hij. Het trekkertafereel is uiteindelijk 212 meter breed en 195 meter lang geworden.

'Vrijheid ingedamd'

Met de actie willen de boeren allereerst een ode brengen aan 75 jaar vrijheid. Zeker nu in dit jaar van corona, met alle onzekerheden en beperkingen aan de vrijheid. Maar tegelijkertijd vragen ze aandacht voor de situatie van boeren.

Markerink: „Onze vrijheid is nu ingedamd, zowel door corona als door het politieke beleid. En achter de schermen dendert de politiek wel door met de plannenmakerij, zonder te luisteren naar de voorstellen vanuit het Landbouwcollectief.” Donderdagavond laat gingen alle trekkerlampen ook aan, om symbolisch lichtjes te laten schijnen in de duisternis. „Met de wens dat we snel weer in vrijheid samen de bevrijding kunnen vieren.”

Overigens is tegen de boeren wel een proces-verbaal opgemaakt wegens overtreding van de corona-regels, meldt NU.nl. Die verbieden het om in grote groepen samen te komen. Er werden geen boetes uitgedeeld.

FDF - Bevrijdingsdag Actie 5 mei
 
 

Inloggen op de ledenportal