Pluimveeweb: 'Eierafzet in alle segmenten loopt goed: NOP-noteringen nu reëel'

08-05-2020
„De afzet van eieren in alle segmenten loopt goed. Het aanbod van biologisch is zelfs heel krap. De NOP-noteringen zijn nu reëel omdat we deze week eieren verkopen op NOP-notering of iets daarboven en niet meer daaronder.” Dat zegt eierhandelaar Jan van Raai uit Woudenberg (UT). De eierhandelaar koopt eieren van leghennenhouders en andere eierhandelaren en verkoopt deze voornamelijk door aan grotere eierhandelaren op basis van vaste prijzen of vrije markt prijzen.

„Na Pasen is de vraag naar eieren ieder jaar lager. Maar ik vind dat de vraag naar eieren in alle segmenten voor de tijd van het jaar goed is”, zegt Van Raai.

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) is verbaasd dat de noteringen van tafeleieren de afgelopen weken daalden ondanks de grote vraag. Van Raai vindt de huidige NOP-noteringen echter reëel. „De NOP-noteringen daalden de afgelopen weken hard en zijn nu reëel. De afgelopen weken kochten we regelmatig eieren op basis van de NOP-notering met een korting. We moesten deze eieren regelmatig met verlies verkopen. Nu kunnen we eieren op basis van NOP-notering verkopen met soms een kleine toeslag. Dat laat zien dat de NOP-noteringen van nu reëel zijn.”

Dat de marktvraag naar eieren momenteel goed is, laten de Barneveld eiernoteringen zien. „De Barneveldse eiernoteringen zijn de afgelopen weken vrij stabiel. Voor zwaardere eieren zijn ze zelfs hoger dan de NOP-noteringen.” De komende weken verwacht Van Raai dat de eiernoteringen stabiel blijven. „De eiernoteringen lagen heel lang op een relatief hoog niveau. Eindafnemers zoals supermarkten zijn zulke hoge prijzen niet gewend. De eiernoteringen dalen door goedkope buitenlandse eieren en door lage afname van de horeca.” Van Raai denkt dat eierhandelaren hun eieren in de toekomst voor (iets) hogere prijzen aan supermarkten moeten verkopen om leghennehouders ook hogere prijzen te kunnen bieden.

Veel leghennenhouders en de NVP vinden de huidige eiernoteringen te laag omdat de vraag naar eieren groot is evenals de huisverkoop. „Ik geloof graag dat de huisverkoop momenteel erg goed loopt”, zegt Van Raai. „Nu met het mooie weer en de coronamaatregelen fietsen burgers meer door de natuur en dan komen ze ook langs eierautomaten. Burgers die vorige week eieren kochten, komen deze week weer eieren kopen. Leghennenhouders met huisverkoop profiteren hiervan. Daarentegen ligt de afzet naar horeca stil. Als gevolg daarvan moesten we als eierhandelaren op zoek naar andere afzetmarkten en moesten we een tijdje eieren onder de NOP-notering verkopen waardoor we tijdelijk verlies maakten op sommige partijen eieren.”

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal