Pluimveeweb: Rechter vernietigt dwangsommen voor eiverwerker Wulro

11-05-2020
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft eind april twee lasten onder dwangsom, die de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in september 2017 tijdens de fipronilcrisis oplegde aan de Limburgse eiverwerker Wulro, ongegrond verklaard.

Nadat de rechtbank een deel van de lasten onder dwangsom vernietigde in 2019, bepaalde het CBb – de hoogste rechter voor deze zaken – dat beide lasten onder dwangsom geheel dienen te worden vernietigd. Wulro Food Group kreeg deze lasten onder dwangsom tijdens de fipronilcrisis omdat de eiverwerker uit Weert (LB) niet alle informatie verstrekte waar de NVWA om vroeg. Daarnaast zou het bedrijf afnemers onvoldoende hebben geïnformeerd over eiproducten die waren afgenomen met daarin gehaltes fipronil boven de maximaal residulimiet.

Het CBb vindt dat het ministerie Wulro niet kon verplichten om afnemers te informeren, terwijl er geen landelijke recall van hun eiproducten werd opgelegd. De informatieplicht is gekoppeld aan wetgeving voor een recall.

Het CBb oordeelt dat de verplichting om afnemers te informeren niet los kan worden gezien van een recallverplichting. De minister heeft niet duidelijk kunnen maken welk redelijk doel was gediend met het opleggen aan het bedrijf van – uitsluitend – een last om afnemers te informeren. Bekijk op rechtspraak.nl de complete uitspraak van het CBb.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal