Pluimveeweg: Pluimveehouders boos over Spaanse eieren in supermarktschappen Jumbo

19-05-2020
Pluimveehouders zijn boos dat er momenteel Spaanse eieren in de supermarktschappen van Jumbo liggen die afkomstig zijn van bedrijven die geen IKB deelnemer zijn.

Leghennenhouder Hugo Bens uit Haps ontdekte eind vorige week dat de Spaanse eieren in de supermarktschappen van Jumbo liggen. Bens voerde de eicode in op de eicode-app om de herkomst te traceren. Daaruit kwam naar voren dat het bedrijf voor zover bekend geen deelnemer is van het IKB of KAT kwaliteitssysteem. Nederlandse leghennenhouders die eieren produceren voor Jumbo moeten verplicht IKB of KAT erkend zijn voordat ze deze eieren mogen leveren.

Via Twitter deed Bens navraag bij Jumbo. De Brabantse leghennenhouder vraagt zich ook af of deze hennen ook nog hun hele snavel hebben en hoe het zit met de salmonellastatus en het antibioticagebruik. De tweet van Bens kreeg veel bijval van pluimveehouders en anderen die actief zijn in de agrarische sector. Iemand stelde dat Nederlandse leghennenhouders, maar ook consumenten allemaal voor de gek worden gehouden door Jumbo.

Altijd de laagste prijs

Jumbo laat in een reactie weten dat de eieren afkomstig zijn van Spaanse leghennenbedrijven die voldoen aan KAT. En dat ze Spaanse eieren verkopen vanwege de beperkte beschiktheid van Nederlandse scharreleieren die IKB of KAT erkend zijn.

Volgens Bens zijn/waren er echter scharreleieren genoeg in Nederland die wel KAT of IKB gecertificeerd zijn. Die gegarandeerd voldoen aan de Nederlandse volksgezondheidseisen en wet dieren, maar niet altijd de laagste prijs hebben. Altijd de laagste prijs is volgens Bens ook niet de toekomst.

Naar verluidt zou het gaan om eieren afkomstig van een Nederlandse eierhandelaar die ook in Spanje leghennen heeft. Nederlandse pluimveehouders zijn boos omdat er sprake is van oneerlijke concurrentie. Spaanse leghennenhouders hoeven namelijk niet aan dezelfde hoge standaarden te voldoen dan Nederlandse en hebben daardoor een kostprijsvoordeel.

Ontevredenheid over eierprijzen

Veel Nederlandse leghennenhouders zijn ontevreden over de huidige eierprijzen die de afgelopen weken daalden, hoewel de vraag naar eieren erg groot is. Eierhandelaar Jan van Raai vindt dat de grotere eierhandelaren hun eieren voor hogere prijzen aan supermarkten moeten verkopen zodat ze leghennenhouders hogere prijzen kunnen bieden. De NVP wil over de margeverdeling in gesprek met supermarkten omdat die de grootste marge op eieren hebben. Door de verkoop van goedkoper ingekochte Spaanse eieren verhoogt Jumbo haar eigen marge op die eieren. In plaats van Spaanse eieren had Jumbo iets duurdere Nederlandse scharreleieren kopen kopen waardoor de vraag naar Nederlandse eieren verder stijgt en de prijzen omhoog gaan en de Nederlandse leghennenhouder profiteert van de gunstige eiermarkt.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal