Boerderij: ‘Verstoorde markt vanwege corona?’

23-05-2020

            

Sinds de uitbraak van corona is de eiermarkt danig verstoord. Stel fouten in de keten aan de orde.

Verstoring van de eiermarkt vanwege coronavirus kreeg nog een extra effect toen de consumenten vlak voor Pasen ook nog een ‘hamstermoment’ invoerden. In combinatie met het meer thuisblijven (en ook koken), steeg de vraag naar consumptie-eieren ten koste van de industriemarkt. Het gevolg waren her en der lege winkelschappen en een sterk dalende industrieafzet.

Beter Leven-keurmerk

Bijzonder storend was dat de Dierenbescherming op verzoek van enkele retailers toestemming heeft gegeven om tijdelijk niet-BLk eieren (Beter Leven-keurmerk) te verkopen in doosjes mét een BLk logo. Begrijpelijk dat er een oplossing gevonden wordt om lege winkelschappen te voorkomen, maar onbegrijpelijk dat de legpluimveehouders hierin niet betrokken zijn. Het gevolg was dat geërgerde pluimveehouders constateren dat er zelfs Spaanse eieren in de winkels verkocht worden. Voldoen deze aan de hoge eisen van de inkoopvoorwaarden van de retail?

Goede communicatie schoot hier te kort. Op een wat rustiger moment zullen we hier met de Dierenbescherming nog eens over spreken om voor de toekomst elkaar beter te betrekken bij dit soort zaken.

Huisverkoop eieren

Positief effect van deze ‘verstoorde markt’ is dat de huisverkoop flink in de lift zit, de consumptie van dit hoogwaardige product doorstijgt, en het perspectief voor de langere termijn stijgt. Ondanks een normaliter dalende eierprijs na Pasen is de sterke daling van de laatste weken voor veel pluimveehouders onverklaarbaar, gezien de marktvraag. “De eieren worden bijna onder de kont van de kip vandaan gehaald door de eierhandel”, wordt veel gezegd.

Fipronil-crisis

Ongetwijfeld spint de retail het meeste garen bij deze situatie. De consumentenprijs voor eieren ligt al sinds de fipronil-crisis op een hoog niveau. De grote marges die behaald worden door één van de ketenpartners doen onrecht aan de inspanningen die de andere partners verrichten. Werk aan de winkel voor ons om de structurele fouten in de keten aan de orde te stellen bij de ketenpartners.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal