Boerderij: Boerenblog: ‘Crisis biedt moment van bezinning’

25-05-2020

  

De sanseveria bloeit, een ongewoon gezicht. Terwijl ik me daarover verwonder, schrik ik van harde stemmen.

Omdat ik niet versta wat er geroepen wordt, doe ik het keukenraampje open. Nu hoor ik dat eierklanten met elkaar in gesprek zijn. Om de anderhalve meter afstand te overbruggen, roepen ze naar elkaar wat ze normaal gesproken zouden zeggen. Het ‘gesprek’ kabbelt nog even voort, want het is een komen en gaan van klanten. Iedereen heeft iets te melden over het weer, de gezondheid en de lekkere eitjes.

Lege winkelschappen

Het lijkt erop dat de eiconsumptie is gestegen. Dat merken we doordat meer mensen bij ons eieren kopen. Ze vertellen dat ze in de supermarkt lege schappen aantreffen of zelfs eieren uit Spanje.

Daarnaast komt de eierhandel wel drie tot vier keer per week eieren halen, zelfs na Pasen. Dat laatste hebben we in al die jaren dat we kippen houden nog nooit meegemaakt.

Je zou verwachten dat prijs nu stijgt door de toegenomen vraag

Traditioneel gezien zakt de eierprijs op de vrije markt net voor Pasen. Je zou verwachten dat de prijs nu stijgt door de toegenomen vraag. Niets is minder waar, de prijs volgt de grafiek van voorgaande jaren. Een onaangename tegenstrijdigheid. Maar we besteden er niet te veel aandacht aan: we kunnen immers de marktprijs niet veranderen.

Rechtstreekse verkoop

Waar we wel veel energie in steken is het vullen van eierdoosjes. Soms staan er zoveel mensen te wachten, dat de doosjes de automaat niet eens bereiken maar rechtstreeks vanaf de kar verkocht worden.

Wij genieten ervan dat klanten met plezier eieren uit de automaat halen. Een vader en zijn zoontje komen samen eieren kopen. Vader geeft instructies, zoontje volgt ze op. Op het moment dat het deurtje van de automaat opengaat, klinkt enthousiast ‘Bingo!’.

Elke crisis biedt momenten van bezinning. Voor sommigen is het een kruispunt waarop ze een nieuwe weg inslaan.

Dromen delen

Nu we een stapje terug doen en tot rust komen, komen de dromen als vanzelf. Grote dromen, over hoe ons leven er in de toekomst uit kan zien. Deze delen we met elkaar, we bekijken of we ze kunnen omzetten in plannen en we berekenen de mogelijkheden.

Eigenlijk lijken we op de sanseveria. Die bloeit namelijk pas na een crisis.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis
 

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal