Pluimveeweb: ‘Melkvee ving dip eierprijs op vorig jaar’

26-05-2020
Volgens Evert Jan en Henrieke Veen gaan pluimvee en melkvee prima naast elkaar. Ze waren blij dat de melkprijzen vorig jaar, terwijl hun biologische eieren op dat moment voor een bodemprijs naar de eiverwerkende industrie gingen, goed waren. De familie doet al vanaf het begin bewust mee aan Biomeerwaarde Kip en Biomeerwaarde Ei.

Boerderij Klein Spaarhoven, het gemengd bedrijf van Evert Jan en Henrieke Veen, ligt schitterend in de voorjaarszon aan de dijk van Amerongen naar Wijk bij Duurstede. Na acht jaar in maatschap met zijn ouders te hebben gezeten, nam Evert Jan Veen (43) het melkveebedrijf in 2008 volledig over. Ondertussen was hij in 2004 getrouwd met Henrieke (40). Evert Jan is alweer de derde generatie op Kleinspaarhoven. “Mijn ouders hadden in die tijd 35 stuks melkvee, maar dat was eigenlijk te weinig om als melkveehouder te kunnen overleven. Zeker met een gezin.” Vandaar ook dat Veen in die tijd tevens werkte als bedrijfsleider bij een pluimveebedrijf van toenmalige Eierhandel Van Ree. Omdat Veen al ervaring had door zijn functie en hij een tweede tak zocht, besloot de familie om een vergunning voor een pluimveestal aan te vragen bij gemeente Wijk bij Duurstede.

Foto's: Dick van Doorn

Evert Jan (43) en Henrieke (40) Veen in Wijk bij Duurstede (U.) hebben één stal met 12.000 biologische Freiland-hennen. Gemiddeld scoorden de Lohmann Brown-Lite en Classic koppels de afgelopen acht rondes zo’n 316 eieren p.o.h. op 72 weken. De cumulatieve VC was 2.26, uitval gemiddeld 5,5% en het legpercentage lag gemiddeld 40 weken boven de 90%.

Overstap naar Brown Nick

Binnen drie jaar hadden ze de vergunning binnen, mede dankzij hulp van agrarisch adviesbureau VanWestreenen, voor een biologische stal met plek voor 12.000 dieren. Bij de bouw van de stal had Veen zelf de leiding en sommige onderdelen van de stal bouwde hij zelf. In 2010 was de nieuwe stal klaar. In de stal kwamen 12.000 Lohmann Brown-Lite-hennen van Agromix. Veen: “We hebben zeker rondgekeken hoor, maar op dat moment was die hen qua eiwensen en prijsvergelijking de beste hen. We stappen binnenkort trouwens wel over naar een andere hen. In juli 2020 zetten wij de H&N Brown Nick, belangrijkste reden: die zit sneller op een eigewicht van 53 gram.” Dit blijkt volgens de leghennenhouder tegenwoordig vooral ’s zomers van belang te zijn, omdat de hennen tijdens de hete zomers van de afgelopen jaren moeilijker vreten.

Sorteren en trays stapelen doen Evert Jan en Henrieke altijd samen. Het stapelen doen ze met de hand.

Volgens Veen heeft Gert-Jan van Beek van ABZ Diervoeding hem goed geholpen bij de opstart, toen ze de eerste kippen kregen. “Evenals Gert van Drie van Agromix overigens. Mede daardoor hadden we ‘een vliegende start’”, lacht Veen. Omdat het een nieuwe stal betrof, had de nieuwbakken leghennenhouder ook vrijwel geen last van bloedluizen. Dat eerste koppel blijkt nu, na acht rondes, het allerbeste koppel te zijn geweest tot nog toe.

Sinds oprichting betrokken bij Biomeerwaardekip

Bijzonder is ook dat de familie al sinds de oprichting in 2011 betrokken is bij Biomeerwaardekip, die als doel hebben: het verbeteren van de verwaarding van uitgelegde biologische leghennen. Veen: “En dat bevalt ons al jaren erg goed. Vandaar ook dat onze eieren tegenwoordig naar Biomeerwaarde Ei gaan.” Gemiddeld scoorden de Lohmann Brown-Lite en Classic (Veen heeft soms Lite, soms Classic)-koppels de afgelopen 8 rondes zo’n 316 eieren p.o.h. op 72 weken. De cumulatieve voederconversie (VC) was 2.26, de uitval gemiddeld 5,5% (over alle rondes) en het legpercentage lag gemiddeld 40 weken boven de 90%. Veen: “Alle rondes hebben in principe wel goed gedraaid, alleen dit laatste koppel is er aan het begin wel iets ‘doorheen gegaan’. Ik denk door de kou. We zitten hier natuurlijk in de open uiterwaarden en als er een stevige oostenwind staat, dan kan het steenkoud worden in de stal.”

In de stal zitten nu nog Lohmann-hennen; binnenkort stappen ze over naar H&N Brown Nick.

Stal aanpassen

Vandaar dat de familie, ook in het kader van de nieuwe Biologische verordening, de stal gaat aanpassen de komende tijd. Veen: “Mocht het zo zijn dat we de wintergarten niet meer mee mogen tellen als leefruimte, dan gaan we aanbouwen en maken we het meteen zo dat het niet meer kan tochten”. Naast deze nieuwe regel is de familie ook huiverig voor de nieuwe ontwormingsregels. Evenals dat ze mogelijk dan per se 100% biologisch voer moeten gebruiken en 100% biologische eendagskuikens moeten opzetten. Volgens Veen moet dit wel terugkomen in een hogere eierprijs omdat de kostprijs ook veel hoger wordt.

Sorteren en trays stapelen doe ik gezellig samen met Henrieke

Perfecte kwaliteit leveren

Als eiersorteermachine koos de familie voor een tweedehands Moba 55 die overigens prima bevalt. Hij kan zo’n 15.000 eieren per uur aan. “Sorteren en trays stapelen doe ik gezellig samen met Henrieke”, lacht Veen. “Voordeel van handmatig stapelen, is dat wij de eieren nogmaals kunnen schouwen, waardoor wij echt perfecte kwaliteit kunnen leveren.”

Alle pluimveewerkzaamheden zijn goed te doen naast het melkveebedrijf met inmiddels zeventig stuks melkvee. Het grote voordeel van twee bedrijfstakken vindt de familie het opvangen van prijsontwikkelingen. Veen: “Vorig jaar hadden wij als biologische leghennenhouders natuurlijk zeer slechte prijzen. Op een gegeven moment kregen wij slechts 8,5 cent, waarbij onze eieren naar de eiverwerkende industrie gingen. De melkprijzen waren op dat moment goed, dus eventuele prijsdips overleef je makkelijk.”

Het bedrijf ligt tussen Natura 2000-gebieden, wat uitbreiding lastig maakt.

Komende jaren optimaliseren

De oudste zoon van familie Veen, Arjan, wil het bedrijf mogelijk overnemen. Hij is echter meer een koeienboer dan een pluimveehouder. Volgens Veen ligt er nog wel een vergunning om het pluimvee uit te breiden, maar is het door de Natura 2000 om hen heen wel lastig. “En dan zullen ook de eierprijzen eerst moeten stijgen. Met de huidige prijzen voor ‘stereieren’ kun je gewoonweg niet nieuw bouwen.” Zelf uitbreiden ziet Veen niet zo zitten, omdat hij dan haast personeel moeten nemen. “Vandaar dat Henrieke en ik de komende jaren voor optimaliseren gaan.” Zo gaat de familie een mestloods bouwen zodat ze de mest beter kunnen verwaarden. Verder wordt de eierautomaat aan de weg aangepast voor contactloos betalen en gaat de eierverwerking geautomatiseerd worden.

 
 
 

Inloggen op de ledenportal