Boerderij: Eierprijs 11% hoger dan vorig jaar

05-06-2020

Ook na Pinksteren loopt de eiermarkt goed door. De eierconsumptie is goed en daarmee de vraag naar eieren groot.

De markt wordt daarbij weer steeds breder ondersteund. Naast supermarkten en industrie begint ook de horeca weer eieren af te nemen. Die herbevoorrading zorgt voor extra vraag. Omdat consumenten niet ineens meer eieren gaan eten, verwachten sommige marktdeelnemers dat het opstarten van de horeca volgende week mogelijk wel de vraag uit de retail wat zal drukken.

De goede stemming op de eiermarkt laat de prijs van scharreleieren voor de vierde week op rij stijgen. Dat brengt de NOP richtprijs voor bruine scharreleieren van 62/63 gram op € 7,58 per 100 eieren. Een voor de tijd van het jaar comfortabel prijsniveau, want de notering staat daarmee 11% hoger dan vorig jaar. In klinkende munt komt dat neer op € 0,76 per 100 eieren.

Eierhandelaren merken wel dat de sorteerbare bruine kooi-eieren moeilijker te verkopen zijn. In dat segment neemt de concurrentie van goedkope eieren uit het zuiden en oosten van Europa toe. Met name Spanje biedt kwistig aan. Doordat daar minder toeristen zijn, ligt de lokale consumptie op een lager niveau en exporteren de Spanjaarden een deel van de productie tegen lage prijzen om de eigen markt te ontlasten. De notering in het Franse Rungis blijft daardoor zakken. Vrijdag 5 juni was de koers van bruine M-en € 7,45 per 100 stuks, waar die een week eerder nog op € 8,05 stond en de week daarvoor op € 8,55.

Ook de kiloprijs van kooi-eieren daalt verder. De NOP richtprijs zakt deze week met 1,7 cent naar € 0,773 per kilo.

Goede stemming houdt aan
Er zijn geen bedreigingen of signalen die erop wijzen dat volgende week de stemming anders zal zijn dan deze week. Wat verder weg willen de vakanties nog eens voor een zomerdip zorgen. Of dat dit jaar ook zo zal zijn, is de vraag. Door de coronamaatregelen zal menigeen zijn vakantie anders invullen en deze dichter bij huis doorbrengen. Daardoor kan de dip dit jaar minder groot zijn. Aan de andere kant komen er ook minder toeristen naar ons land.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

 
 

Inloggen op de ledenportal