Pluimveeweb: Albert Heijn: 'Geen idee hoe Spaanse ei bij ons in schappen belandde'

08-06-2020
„We hebben geen idee hoe het Spaanse ei in onze schappen in onze supermarkt in Uden belandde. Het ei-nummer dat is gevonden in onze Albert Heijn supermarkt in Uden is voor het laatst op 10 april gesorteerd voor Jumbo Dat heeft de leverancier gecheckt.” Dat zegt woordvoerder Pauline van den Brandhof van Albert Heijn.

Leghennenhouder Jasper van Stiphout van pluimveebedrijf De Stipkip uit Uden (NB) vond zondag 7 juni een Spaans wit ei op een tray met Rondeeleieren in de Albert Heijn in Uden. Klanten van de supermarkt moeten de Rondeel eieren van een tray met 30 stuks halen en zelf in een doosje doen. Het witte ei viel Van Stiphout op tussen de bruine Rondeeleieren.

Van den Brandhof zocht maandag 8 juni de herkomst van de eicode uit naar aanleiding van vragen van Pluimveeweb.nl. „Leverancier De Boed leverde onder het merk De Boed in maart één week Spaanse eieren omdat de vraag naar eieren vanwege corona en kort voor Pasen erg groot was”, zegt Van den Brandhof. „De eieren waren te koop onder het leveranciersmerk. Het waren geen Albert Heijn huismerk eieren”, zegt ze. Van den Brandhof benadrukt dat het om een uitzonderlijk situatie ging vanwege de onvoorziene grote eiervraag. „Alle eieren die we verkopen moeten IKB Ei of KAT erkend zijn. Dat staat in onze inkoopvoorwaarden.”

Van den Brandhof vindt het heel vreemd dat er zondag 7 juni, ruim twee maanden later, een Spaans wit ei is gevonden in een supermarkt van Albert Heijn. „Eieren zijn maar beperkt houdbaar. De Spaanse eieren zouden al lang verkocht moeten zijn. We zijn vorige week juist weer gestopt met de verkoop van reguliere witte Nederlandse AH-scharreleieren in doosjes van 10 stuks. We verkopen nu alleen nog één, twee of drie eieren van het Beter Leven keurmerk en vrije uitloop en biologische eieren.” Albert Heijn en Jumbo verkochten sinds eind maart tot begin juni scharreleieren om aan de grote vraag naar eieren te kunnen voldoen.

5 tot 10 procent hogere eiervraag

„We hebben nog steeds een verhoogde vraag naar eieren, zo tussen de 5 en 10 procent meer dan normaal. We kunnen hier goed aan voldoen met de eieren die vanuit onze gesloten keten komen. Doordat we blockchaintechnologie gebruiken, wordt alles vastgelegd en is de hele keten transparant: ah.nl/over-ah/duurzaamheid/onze-ketens/eieren”, zegt Van den Brandhof. Ze is benieuwd naar de Ten minste houdbaar tot (THT)-datum van het ei om de herkomst van het Spaanse ei te achterhalen.

Evenals Albert Heijn verkocht ook Jumbo Spaanse eieren. Pluimveehouders waren daar boos over omdat de Spaanse eieren afkomstig zijn van bedrijven die geen IKB deelnemer zijn. Nederlandse pluimveehouders vinden dit oneerlijke concurrentie.

Leghennenhouder Jasper van Stiphout van pluimveebedrijf De Stipkip uit Uden (NB) vond zondag 7 juni een Spaans wit ei in de Albert Heijn in Uden.
Het witte ei stond op een tray met Rondeeleieren.
„Het ei-nummer dat is gevonden in onze Albert Heijn supermarkt in Uden is voor het laatst op 10 april gesorteerd voor Jumbo. Dat heeft de leverancier gecheckt”, zegt woordvoerder Pauline van den Brandhof van Albert Heijn.
Het eierschap van Albert Heijn in Uden was zondag 7 juni zo goed als leeg.
 
 
 

Inloggen op de ledenportal