Boerderij: Vraag naar tafeleieren blijft groot

12-06-2020

Het wordt iets rustiger op de eiermarkt. Niet dat het slecht gaat, de markt is en blijft zeer gezond.

Maar de extra vraag die klassiek rond Hemelvaart en Pinksteren voor een opleving zorgt neemt af. Handelaren spreken van volop handel, maar ook dat het bijkopen van eieren makkelijker is dan eerdere weken.

Pluimveehouders merken dat de eieren nog altijd vlot worden opgehaald. Zij vermoeden dat het tanende enthousiasme en de roep om prijsverlaging aan de kant van de kopers eerder inkoopstrategie is, dan dat er al pijn geleden wordt. Ze wijzen erop dat eieren uit de biologische houderij en vrije uitloopsystemen niet aan te slepen zijn en dat scharreleieren ook nog zeer gevraagd zijn.

Bruine scharreleieren
De noteringen weerspiegelen het beeld van beide. De klad zit er zeker nog in, want er zijn stijgers in de boeken geschreven. De NOP-notering voor bruine scharreleieren van 62/63 gram staat deze week 3 cent hoger dan vorige week op € 7,61 per 100. De NOP-richtprijs voor witte eieren van dat gewicht steeg harder. Die ging van € 7,09 naar € 716 per 100 stuks.

De spotmarkt laat daarbij wel zien dat de vaart er wat uit gaat. Barneveld noteert stabiel tot een minnetje van 5 cent bij de meest gangbare sorteringen.

Markt kooi-eieren onder druk
Import van goedkope eieren uit Spanje speelt op de markt voor kooi-eieren duidelijk parten. De prijzen staan verder onder druk. Rungis noteerde vrijdag € 6,85 per 100 bruine M-en. Dat is 60 cent lager dan een week ervoor. De NOP-richtprijs voor kooi-eieren daalt van € 0,773 naar € 0,757 per kilo. Ruim 3 maanden geleden stond de notering nog boven € 1.

Door corona is er een verschuiving van de consumptie van anonieme, goedkope eieren in de horeca naar de duurdere tafeleieren. Hoewel het lastig te voorspellen is wat de winkelvraag gaat doen, heeft het opstarten van de horeca tot nu toe nog niet tot verdringing geleid. Van de klassieke zomerdip na Pinksteren is dan ook nu geen sprake, de spanning is zeker nog niet uit de markt. En met een zomer waarbij Nederlanders meer vakantie in eigen land zullen vieren, is de verwachting dat de eierconsumptie ook de komende tijd op een relatief goed niveau zal doorlopen.

Prognose: stabiele prijs.

 
 

Inloggen op de ledenportal