Pluimveehouderij: Grootste Duitse eierproducent kiest voor ‘broederhaantjes’

28-07-2020
Deutsche Frühstücksei GmbH, marktleider in de Duitse eierindustrie, zet sinds kort in op het opfokken van eendagshaantjes van legrassen.

Eieren ‘ohne Kükentöten’

Steeds meer Duitse supermarkten, waaronder de discounters Aldi en Lidl, kiezen voor eieren ‘ohne Kükentöten’. Het doden van eendagshaantjes is te voorkomen door tijdens de broedperiode het geslacht van het embryo te bepalen en broedeieren met een mannelijk embryo niet verder te bebroeden, zodat geen haankuikens meer worden geboren.

Haankuikens opfokken

Een ander alternatief is de haankuikens op te fokken tot 14 à 15 weken en ze dan te slachten. Het vlees van die zogenoemde ‘broederhaantjes’ wordt veelal gebruikt voor fricassee, een ragout van gestoofd wit vlees en een gebonden witte saus. Eifrisch, een eierhandel van Deutsche Frühstücksei, heeft gekozen voor de opfok van broederhaantjes. Ondanks dat dit voor de vleesproductie inefficiënt is.

Aandringen op alternatief

Duitse eierhandelaren/pakstations vragen pluimveehouders die aan hen leveren, bij hun broederij bij het bestellen van een nieuw koppel hennen aan te dringen op een alternatief voor het doden van eendagshaantjes. Om de retail eieren ‘zonder kuikendoden’ te kunnen leveren. Ook Nederlandse eierenhandelaren/pakstations vragen dat aan hun Duitse pluimveehouders en soms ook al aan hun Nederlandse pluimveehouders. Om consumptie-eieren te kunnen blijven leveren aan de Duitse retail.

Alleen bij productie van tafeleieren

Eieren ohne Kükentöten speelt alleen bij de productie van tafeleieren, zoals scharreleieren, vrije-uitloopeieren en biologische eieren. Dit en andere dierwelzijnsaspecten spelen nauwelijks een rol bij eiproducten voor industriële verwerkers, veelal van verrijkte-kooi-eieren, die Eifrisch ook verkoopt.

 
 

Inloggen op de ledenportal