Pluimveeweb: Japan laat na vogelgriep weer Poolse kippen en eieren toe

03-08-2020
Japan heeft een verbod op de invoer van Poolse pluimvee- en pluimveeproducten, evenals eieren en eiproducten opgeheven. De Poolse autoriteiten zeggen dat de opheffing te danken is aan de inspanningen van de Poolse pluimveesector om de vogelgriep terug te dringen.

Vooral eind vorig jaar en begin dit jaar verspreidde de hoogpathogene H5N8 vogelgriep zich snel in Oost-Europa. In Polen was het virus inmiddels vastgesteld op dertien pluimveebedrijven waarvan vier in het westen van Polen. Na de eerste uitbraak op 31 december in het oosten van Polen verspreidde het virus zich: naast Hongarije waren er ook uitbraken in Roemenië en Slowakije.

Stallen leeg

De Covid-19-pandemie heeft dit jaar ook de Poolse export van pluimvee verminderd. In maart 2020 daalde de verkoop van pluimvee in het buitenland jaar op jaar met 12 procent. Een aantal vleeskuikenhouders in Polen hielden zelfs hun stallen tijdelijk leeg omdat de afzet van kip onder druk stond vanwege sluiting van de horeca in Europa als gevolg van de Covid-19-crisis.

Verkoop eigen land

Polen is de zesde grootste eierproducent in de Europese Unie. De jaarlijkse eierproductie van Polen wordt geschat op 570.000 ton. Ongeveer 65-70 procent van de totale output wordt verkocht in Polen en het resterende deel wordt geëxporteerd.

 
 

Inloggen op de ledenportal