Pluimveeweb: Eierpakstation moet voorkomen bij tuchtgerecht COKZ

03-08-2020
Een Barnevelds eierpakstation wordt voor het tuchtgerecht van het Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ) geleid. De instantie heeft dit besloten nadat het pakstation eieren aan de Coop leverde die de wettelijke termijn van 28 dagen overschreef.

COKZ deed vorige week onderzoek naar het pakstation. De aanleiding hiervoor was dat op 23 juli in de schappen van de supermarkt Coop eieren lagen met een houdbaarheisdatum (THT-datum) van 10 augustus.

De eieren waren gestempeld met de code van een pluimveebedrijf dat half juni afbrandde en sindsdien niet meer leverde. COKZ laat aan Boerderij.nl weten dat bij het pakstation bewijs is verzameld dat de eieren zijn gestempeld met een houdbaarheidsdatum die de wettelijke termijn van 28 dagen heeft overschreven.

'Passende maatregelen'

COKZ zal via het tuchtrecht ‘passende maatregelen’ nemen, zo laat een vertegenwoordiger van de instantie weten. Wanneer het tuchtgerecht een voorgelegde overtreding bewezen acht, wordt een maatregel opgelegd. Dit kan een geldboete per overtreding of een berisping zijn.

Pluimveehouder deed niks verkeerd

Volgens de instantie heeft de pluimveehouder zich aan alle wettelijke verplichtingen gehouden en de eieren correct, met de juiste producentencode en de juist gegevens (waaronder de legdatum) op de etiketten aan het pakstation geleverd. Die verklaarde eerder tegenover Boerderij dat in de productie onterecht oude voorraad eieren is blijven gebruiken.

Terugroepactie

Coop heeft de eieren uit de schappen gehaald en een terugroepactie ingesteld. Na vragen van Pluimveeweb.nl laat de supermarkt weten dat dit nog niet eerder is voorgekomen. Tekst: Bas Lageschaar

 
 

Inloggen op de ledenportal