Boerderij: H5N8-vogelgriep steekt in Rusland kop weer op

11-08-2020
Het hoogpathogene H5N8-vogelgriepvirus heeft de kop weer opgestoken, in Rusland in de Zuidelijke Oeral.

Volgens een rapportage aan de werelddiergezondheidsorganisatie is het virus in ieder geval aangetroffen bij kleinschalig gehouden pluimvee op twee locaties in de oblast Tsjeljabinsk, grenzend aan Kazachstan. Daarnaast is het virus ook vastgesteld bij een wilde eend, die dood werd gevonden bij een meer in de omgeving van het dorp waar de twee uitbraken waren.

Grote sterfte door vogelgriep gemeld

De kleinschalige pluimveehouders melden grote sterfte: bij één waren 99 van de 156 dieren (kippen, eenden en ganzen) dood, bij de andere al zijn 30 stuks gevogelte. In de regio worden maatregelen genomen in een poging te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.

Lees verder onder de foto

In de eerste helft van dit jaar waren er honderden uitbraken met het H5N8-virus bij pluimveebedrijven in Oost- en Centraal-Europa, zoals hier op een kalkoenenbedrijf in het westen van Polen. - Foto: ANP
In de eerste helft van dit jaar waren er honderden uitbraken met het H5N8-virus bij pluimveebedrijven in Oost- en Centraal-Europa, zoals hier op een kalkoenenbedrijf in het westen van Polen. - Foto: ANP

Verschillende Russische media maken melding van meer sterfte onder wilde vogels bij twee meren in de omgeving van het dorp. Volgens de Russische nieuwswebsite Vesti zijn er in een paar dagen tijd ‘een groot aantal’ dode vogels aangetroffen. Hiervan is echter (nog) geen officiële OIE-melding. Het Russisch staatsmedium Ria Novosti spreekt van een ‘broeinest’ in de regio.

Honderden uitbraken in Oost- en Centraal-Europa

In Rusland is voor het laatst een H5N8-virus aangetroffen in 2005, maar in de eerste helft van dit jaar waren er ook al honderden uitbraken met het H5N8-virus bij pluimveebedrijven in Oost- en Centraal-Europa. Over die regio’s loopt een vogeltrekroute richting de Zuidelijke Oeral.

In 2016 zorgde H5N8-vogelgriep ook voor zowel uitbraken op pluimveebedrijven als voor massale sterfte onder wilde vogels. Het virus kwam toen mee met wilde vogels uit Rusland volgens onderzoekers.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal