Pluimveeweb: Veranderend beleid soms ‘molensteen voor jonge boeren’

17-08-2020
Minister Carola Schouten toonde zich een gevoelig mens, die zichzelf elke dag opnieuw afvraagt of ze, ook als minister, ‘de mens’ in de groep blijft zien. En, of ze wel goed genoeg is. De minister stelde zich in Zomergasten van de VPRO kwetsbaar op, en dit werd in de reacties op twitter over het algemeen zeer gewaardeerd. Zowel door burgers als door boeren.

Ook zei Schouten in Zomergasten op zondagavond 16 augustus dat zij zich niet in een spagaat bevindt omdat ze zowel natuur als landbouw onder zich heeft. Ze noemt strokenteelt als voorbeeld waarbij de twee gebieden elkaar kunnen versterken. Maar wel vertelde zij dat ze ziet dat boeren, ze noemde expliciet ‘jonge boeren’, die een lange termijn investering doen die schulden veroorzaakt, hun schuld door het ‘beleid dat telkens verandert’ als een molensteen om hun nek ervaren. Wat hier dan precies haar rol in is, werd niet gevraagd. Wel zei de minister voortdurend balans te zoeken tussen bijvoorbeeld de geagendeerde krimp van de veestapel en de individuele mens die de gevolgen hiervan voelt.

Akkerbouwer Jan Reinier de Jong zegt op twitter dat hij deze eerlijke conclusie van Schouten deelt; ‘De politiek kijkt naar de korte termijn, en daar zit nou net de pijn’.

Dat een zittende minister niet veel zou loslaten, was tevoren het idee over deze uitzending van Zomergasten, maar dat Nederland, waaronder agrarisch Nederland, de minister zondagavond heeft gezien als een ‘mooi mens’ wat betreft haar innerlijk, wordt gedurende en na de uitzending breed gedeeld op onder meer twitter. ‘Een doorzetter die als alleenstaande moeder haar kind opvoedt en het tot minister schopt, durft te reflecteren en te twijfelen, die verdient meer respect’, is ook een van de reacties.

Enkele boeren hebben de uitzending in Hilversum willen blokkeren. Volgens de reactie van een knipogende twitteraar was het logisch dat boeren naar Hilversum kwamen: ‘De boeren zijn geïnteresseerd in wat deze minister te vertellen heeft.’

Zo veel issues die spelen

Agro-influencer en melkveehoudster Heleen Lansink uit Haaksbergen (OV) vond het eerste uur het minst interessant omdat het vaste lijstje vragen moest worden afgewerkt. Bijvoorbeeld ‘waarom niet sneller de kringlooplandbouw doorvoeren’. „Van Schouten kwamen hierop correcte antwoorden als dat dit nu eenmaal politiek is, waarbij geen heel grote stappen ineens kunnen worden gemaakt.”

Schouten kon ook haar eigen visie niet goed kwijt, volgens Lansink, die haar niet genoeg hoorde benadrukken dat ze als agrarisch Nederland ‘sámen naar een doel’ toe willen werken. „Omdat er zó veel issues spelen, zitten we nu klem en door evenzo veel verbanden, kon er helaas geen sprake meer zijn van echte diepgang in dit interview wat betreft landbouwbeleid. “ Verder vindt Lansink het bijzonder jammer dat een deel van haar collega’s zo boos is dat ze ‘nauwelijks meer kunnen luisteren’ omdat het op voorhand al niet goed is wat Schouten gaat zeggen. „Bovendien gaat het in Zomergasten om de persoon, niet om iemand in functie.” Voor de sector is het volgens de melkveehoudster goed dat nogmaals de moeilijkheid van de situatie waarin we zitten, naar voren komt; „Er is namelijk niet één antwoord, een ding dat we ‘moeten’ doen; het is heel ingewikkeld.”

Lansink roemt de kracht van de minister, juist door haar kwetsbare opstelling; „Wat een lef!”

Of Schouten wil terugkeren als minister van landbouw, dáár denkt zij nog over na.

Vanavond, op NPO2 is om 20.00 uur de film Overstag te zien, een portret van Sicco Mansholt, van wie Schouten reeds een fragment liet zien in Zomergasten.

 
 

Inloggen op de ledenportal