Pluimveeweb: 'Rechtstreekse eierverkoop op hoger niveau dan voor de coronacrisis'

18-08-2020
„De rechtstreekse eierverkoop aan consumenten en winkels ligt bij ons op een duidelijk hoger niveau dan voor de coronacrisis. Het is niet meer zo gek als in het begin van de coronacrisis toen consumenten eieren hamsterden in winkels en consumenten ook duidelijk meer eieren bij ons aan huis kochten. Maar het ligt wel op een duidelijk hoger niveau dan voor de coronacrisis.”

Dat zegt vrije uitloop leghennenhoudster Hanneke de Baar uit Den Bommel (ZH). Ze houdt samen met haar man Sjef vrije uitloop hennen. De familie verkoopt ruim een derde deel van hun eieren op hun thuislocatie rechtstreeks aan winkels en consumenten onder hun eigen merk Eibaar.

De leghennenhouders houden vrije uitloop hennen in twee stallen op hun thuislocatie en namen vorig jaar een derde stal op een paar kilometer afstand in gebruik omdat ze op hun thuislocatie niet mochten uitbreiden. Ze kozen voor daglichtramen in plaats van een lichtstraat. „We zijn heel tevreden over de daglichtramen. Dat geeft heel mooi helder licht in de stal ”, zegt Hanneke.

Grote scharrelruimte

In hun nieuwe stal kozen ze voor een relatief klein gedeelte roosteroppervlakte en een grote scharrelruimte vol met strooisel. Bovendien hebben ze maar 7 hennen per meter opgezet omdat ze oppervlakte van de wintergarten niet hebben meegeteld als staloppervlakte. „We zijn blij dat we maar 7 hennen per vierkante meter hebben opgezet. De uitval is erg laag en het legpercentage ligt nu op 55 weken nog boven de 96 procent”, zegt Hanneke.

Lees in vakblad Pluimveeweb van augustus meer ervaringen van Hanneke en Sjef de Baar in hun nieuwe stal. Het vakblad verschijnt donderdag 27 of vrijdag 28 augustus. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.

 
 

Inloggen op de ledenportal