Pluimveeweb: Ook Merkel twijfelt nu over doorgaan EU-Mercosur-handelsverdrag

23-08-2020
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft voor het eerst haar 'ernstige twijfels' geuit over het doorgaan van de handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Zuid-Amerikaanse Mercosur-landen, vanwege de bosbranden en de illegale bomenkap in het Braziliaanse oerwoud. In een gesprek met de Zweedse klimaatactiviste Greta Thornberg heeft Merkel, die dit half jaar ook roulerend EU-voorzitter is, gezegd dat ze het verdrag ‘in zijn huidige vorm’ niet steunt.

Het pact, tussen de EU en de Mercosur-staten Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay, zou de grootste vrijhandelszone ter wereld creëren. De vrijhandelsovereenkomst werd vorig jaar door de EU ondertekend, maar om definitief te worden bekrachtigd, moet het nog worden geratificeerd door alle nationale parlementen. Daar ziet het niet naar uit.

Het Oostenrijkse parlement, en zeer recent het Nederlandse parlement, hebben het akkoord in zijn huidige vorm verworpen. Andere landen, zoals België, Frankrijk, Ierland en Luxemburg, zijn weerbarstig. Tot nu toe was vooral Duitsland een van de belangrijkste initiatiefnemers van deze overeenkomst, maar kennelijk krabbelt Merkel nu ook terug.

Bosgebieden platgebrand

Milieuorganisaties wijzen er al vele jaren op dat de Braziliaanse overheid niets doet tegen de kap van de historische Amazone-oerwouden en de grootschalige illegale houthandel. Ook worden op grote schaal bosgebieden platgebrand zodat er op vrijgekomen gebieden maïs en soja kan worden verbouwd voor de veevoerindustrie.

Volgens het Braziliaanse National Institute for Space Research (INPE) werd afgelopen jaar meer dan 9.000 vierkante kilometer Braziliaans regenwoud gekapt - een stijging van ongeveer 35%. Dat ondanks de verzekering van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro dat zijn regering het regenwoud beschermt. Ook wijst het wereldnatuurfonds WWF op de risico’s van grootschalige Zuid-Amerikaanse (goedkope) vleesexporten naar EU-landen.

Macron

De Duitse bondskanselier heeft nu "grote zorgen" over "voortdurende ontbossing" en "branden", die zijn toegenomen in de afgelopen weken in de Amazone. Dit is de eerste keer dat Angela Merkel dergelijke kritiek op de deal heeft geuit. De Franse president Emmanuel Macron heeft al gedreigd de overeenkomst niet te ratificeren als de Braziliaanse regering van Jair Bolsonaro niet de nodige maatregelen zou nemen om het oerwoud te beschermen.

 
 

Inloggen op de ledenportal