Boerderij: Bodem eiermarkt in zicht

28-08-2020

Hitte remt de eierconsumptie. Maar nu de hitte al meer dan een week het land uit is, geeft dat ruimte voor de consumptie om aan te trekken

Bovendien zijn de vakanties langzamerhand voorbij waardoor alles weer in normale doen komt. Ook dat zou de eierprijs een boost kunnen geven, omdat dan de consumptie aantrekt, maar ook omdat de verwerkende industrie weer opschaalt doordat de personele bezetting beter is.

Zowel pluimveehouders als handelaren hadden verwacht dat de glijdende schaal van de eierprijzen dan ook tot een eind zou komen. Dat gebeurde niet. Alleen Barneveld boekte bij eieren boven 64 gram een prijsstijging in van 10 cent. Aan zware eieren is gebrek omdat het aanbod beperkt is. Zowel door het weer als het oplegpatroon zijn er nu veel kleine eieren. Volgens zowel boeren als handelaren is de geboekte stijging een stuk lager dan wanneer de fysieke markt er nog zou zijn. Dan moesten kopers er snel bij zijn, anders waren ze weg en had de meerprijs wel € 0,50 kunnen zijn.

Daling
Toch werd deze lijn niet opgevolgd in andere noteringen. De Amsterdamse grossiersnoteringen daalden 10 cent over de hele linie en WeserEms zakte bij de bruine M-en (€ 6,20) en L-en (€ 7,00) 5 cent.

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren gaat ook bij gewichten boven 64 gram nog met enkele centen omlaag. Die van de sortering 62-63 gram daalt 5 cent naar € 6,32 per 100. Witte scharreleieren van dat gewicht dalen zelfs 10 cent naar € 5,83 per 100.

Richtprijs kooi-eieren houdt stand
Na acht opvolgende weken van daling houdt de richtprijs voor kooi-eieren deze week stand. De notering stabiliseert op een niveau van € 0,651 per kilo.

Nu het vakantieseizoen voorbij is, zal de vraag naar consumptie-eieren stijgen. Dat zal de prijsdaling keren, maar om de prijs te laten stijgen is ook bijdrage van de industrie nodig. En de ontwikkeling daar is wat onzekerder. Sommige handelaren en pakstations kunnen hun eieren er goed kwijt, anderen zeggen meer moeite te hebben om er product te plaatsen. De industrie heeft in ieder geval de afgelopen weken volop voorraad opgebouwd, juist om in te zetten bij prijsstijging. Over een ding zijn meerdere marktpartijen het eens: de bodem van de eiermarkt is in zicht.

Prognose: stabilisatie.

 
 

Inloggen op de ledenportal