Boerderij: Geen bewijs voor coronabesmettingen via voedsel

24-09-2020

De onderzoeksresultaten dat het coronavirus drie weken kan overleven op gekoeld of bevroren vlees leidt nog niet tot bezorgde reacties. De Europese voedselautoriteit Efsa stelt dat er nog geen bewijs is dat mensen op die manier besmet raken met het virus.

Er is op dit moment ook geen betrouwbaar beeld dat het virus via oppervlaktes kan verspreiden naar mensen, aldus Efsa. Ook de wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt dat er gevallen bekend zijn dat er virus is aangetroffen op geïmporteerd diepgevroren vlees, maar dat er geen gevallen bekend zijn dat mensen via voedsel zijn geïnfecteerd.

Virus kan vrij lang overleven op vlees
Wim van der Poel, onderzoeksleider ‘Emerging and zoonotic viruses’ is niet erg verrast door het onderzoek. “Dit hebben we bij andere coronavirussen ook gezien. Als je virusdeeltjes in een koele omgeving in hoge concentratie in eiwitrijke omstandigheden bewaart, dan kan het virus vrij lang overleven. Dat is het geval bij vlees”, legt hij uit. Volgens Van der Poel is er hiermee mogelijk een risico dat mensen via vlees besmet kunnen raken, of dat het virus via gekoeld vlees verspreid kan worden naar andere regio’s.

Vlees in slachthuizen
Van der Poel maakt zich niet direct zorgen. “Het coronavirus is een luchtwegvirus. Het virus moet wel in de luchtwegen komen om infectie te veroorzaken. Bovendien is het algemene advies om vlees goed te verhitten voor consumptie.” De wetenschapper vindt het wel verstandig om steekproefsgewijs eens te kijken of op vlees in slachthuizen coronavirus wordt aangetoond. “Het zegt iets over de hygiëne bij de vleesproductie.”

 
 

Inloggen op de ledenportal