Pluimveeweb: Column: Pluimveehouder moet data in eigen hand houden

02-10-2020

Vooral voerfabrikanten maar ook andere toeleveranciers en afnemers azen op data van pluimveehouders. Voerfabrikant Agrifirm introduceerde vorige week Poultrynext Layers: hun digitale koppelmanagementsysteem voor legpluimveehouders. Die hebben met dat systeem op ieder gewenst moment inzicht in technische resultaten zoals uitval, het aantal eieren, eigewicht en voer- en wateropname.

Andere voerfabrikanten gingen Agrifirm voor en hebben hun eigen systeem om data van pluimveehouders te verzamelen. Ten eerste is dat inefficiënt omdat ze alleen gegevens van hun eigen klanten verzamelen en niet van alle pluimveehouders in Nederland. Ten tweede heeft een groot deel van de pluimveehouders bezwaar tegen het delen van hun data. „Voer optimaliseren is niets anders dan met goedkopere en minder kwaliteit grondstoffen kijken of mijn leghennen dezelfde technische resultaten behalen, terwijl de voerfabrikant de marge in zijn eigen zak steekt”, zei een leghennenhouder me ooit. Andere pluimveehouders hebben soortgelijke bezwaren of zijn bang dat grote, internationaal opererende voerfabrikanten data van Nederlandse pluimveehouders gebruiken om de resultaten van hun buitenlandse klanten te verbeteren en zo de concurrentiepositie van Nederlandse pluimveehouders te verzwakken. Er is bij pluimveehouders dus weinig draagvlak voor het delen van data met voerfabrikanten, andere toeleveranciers en afnemers.

Iedere pluimveehouder voert al veel data in Mijn Avined in, maar krijgt daar nauwelijks nuttige informatie voor terug. Een vleeskuikenhouder wil graag weten hoe hoog de voetzoolscore per voerfabrikant bedraagt omdat die score in belangrijke mate afhangt van de voerkwaliteit. In Mijn Avined kan de gemiddelde voetzoolscore per voerfabrikant in een tabel gepresenteerd worden. Daarnaast wil een vleeskuikenhouder weten hoe hoog de uitval in zijn stallen is ten opzichte van het gemiddelde. Een leghennenhouder wil graag weten hoe hoog de uitval per merk gemiddeld is.

Deze gegevens zijn er; die voert iedere pluimveehouder immers in. Avined zou deze data alleen maar in vergelijkingstabellen hoeven presenteren. Daar kan Avined morgen al mee aan de slag, zodat pluimveehouders er dit jaar nog van kunnen profiteren. Er zijn daarnaast nog legio mogelijkheden om informatie via Mijn Avined met alle pluimveehouders te delen. Zij krijgen zo meer inzichten die ze kunnen gebruiken voor hun dagelijkse bedrijfsvoering.

Er worden nu al heel veel gegevens over pluimveebedrijven verzameld, maar niet de eigenaren van die kostbare data profiteren daarvan, maar de toeleveranciers en afnemers. En dat moet hoognodig veranderen. De pluimveehouder moet zijn data in eigen hand gaan houden.

 
 

Inloggen op de ledenportal