Pluimveeweb: Hoog insleeprisico op HPAI in Duitsland vanwege vogeltrek

05-10-2020
Het insleeprisico van hoog pathogene vogelgriep (HPAI) van het subtype H5 door wilde vogels in Duitsland is hoog vanwege de vogeltrek. Dit is te lezen in de nieuwste risicobeoordeling van het Het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI), het federale onderzoeksinstituut voor diergezondheid in Duitsland, van maandag 5 oktober.

„In Rusland en Kazachsten is sinds juli 2020 het H5 vogelgriep virus op meerdere pluimveebedrijven en bij wilde vogels vastgesteld. Vergelijkbare series van uitbraken in dezelfde regio werden waargenomen in 2005 (HPAI H5N1) en 2016 (HPAI H5N8), gevolgd door epidemische verspreiding van de ziekteverwekker in Oost- en Centraal-Europa”, aldus het FLI.

„Het nieuwe bewijs ligt in de trekroutes van trekkende wilde vogels vanuit het broedgebied in Siberië naar Oost-Europa.” Aangezien de vogeltrek de komende weken een hoogtepunt zal bereiken, beveelt het FLI Duitse pluimveehouders aan om meer waakzaam te zijn tegen dode vogels die in het wild worden aangetroffen en om de bioveiligheidsmaatregelen op pluimveebedrijven aan te scherpen. „Voorkomen is altijd beter dan dierziekten later moeten bestrijden”, zegt de voorzitter van hee FLI, proffessor Thomas C. Mettenleiter. Bekijk hier de complete risicobeoordeling van het Het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI).

Waar het FLI het insleeprisico op HPAI in Duitsland momenteel hoog vindt, schat Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) het insleeprisico in Nederland momenteel laag in. Gedacht moet worden aan een introductiekans van circa 5 tot 15 procent/jaar in de komende tijd dat er HPAI wordt vastgesteld op een Nederlands pluimveebedrijf.

 
 

Inloggen op de ledenportal