Pluimveeweb: Beter dierwelzijn voor hogere levensproductie

19-10-2020
Om een beter dierwelzijn en hogere levensproductie te realiseren, moet de stal de leghennen zoveel mogelijk comfort bieden en de dieren in staat stellen om een natuurlijk gedrag te vertonen en bewegen te stimuleren, zo stelt Jansen Poultry. Die filosofie is verwerkt in hun huisvestingssystemen. Maar naast het huisvestingssysteem draagt ook licht bij aan meer dierwelzijn en natuurlijk gedrag. Signify heeft een eigen visie en lichtrecept voor leghennen ontwikkeld dat op wetenschappelijk onderzoek is gebaseerd en een langere levensduur bevordert.

In de leghennenhouderij wordt een langere levensduur van de hennen steeds belangrijker. Een leghen die langer leeft, produceert immers meer eieren en dat betekent een lagere kostprijs. Een van de belangrijkste factoren voor een langere levensduur en –productie is dierwelzijn en de stalomgeving speelt hierin een leidende rol. „Een paar jaar geleden was het doel 360 eieren per leghen”, vertelt Ron de Zwarte, regionaal sales director bij Jansen Poultry. „Maar inmiddels streven leghennenhouders naar 500 eieren en dat betekent dat de leghennen langer in de stal moeten blijven en een hoge legpersistentie moeten hebben. Om dit te bereiken, is dierwelzijn heel belangrijk. Niet voor niets richten we ons bij de ontwikkeling van huisvestingssystemen op comfort en natuurlijk gedrag. Daarvoor is het Comfort 2.0 systeem bedacht. Goed voor de boer en kip, waarbij het altijd gaat om eerste kwaliteit productie.“

Mooi open systeem

Tijdens de uitzending zal pluimveehouder Ariën Verbeek onder meer via video zijn ervaringen delen met dit huisvestingssystem en hoe het welzijn en de levensproductie van zijn leghennen verbetert. Als pluimveespecialist kent Ariën Verbeek de systemen goed en in de laatste editie van Pluimveeweb vertelt hij enthousiast over zijn keuze. „Als volière hebben wij gekozen voor de Comfort 2.0 volière. Ik vind dat een mooi open systeem waarin de kip het voer, water en legnest goed kan bereiken. Ik wilde per se het trapeffect; de kip beweegt zich zo makkelijker tussen de verschillende niveaus.” Op de website van Pluimveeweb is een fotoreportage van Verbeek te zien.

Minder stress door licht

Sinds een aantal jaren wordt steeds duidelijk dat licht een bepalende rol speelt in een beter dierwelzijn en productie. Niels Geraerts, segment manager Animal Lighting van Signify, gaat tijdens de uitzending dieper in op welke effecten licht en kleur hebben op het welzijn en prestaties van leghennen. „We weten bijvoorbeeld dat we met een specifieke lichtkleur grondeieren kunnen voorkomen en dat bij bepaalde lichtrecepten kippen minder graag leggen. We hebben voor de leghennen een eigen kleurrecept ontwikkeld, waarbij we niet alleen de zonsopgang en – ondergang nabootsen, maar ook een lichtspectrum creëren waarbij de kippen minder gestrest zijn.” De kennis van Signify, voorheen Philips Lighting, is gebaseerd op uitgebreid wetenschappelijk onderzoek.

Avondprogramma:

20.00 uur: Opening door chefredacteur Reinout Burgers
20.05 uur: In gesprek met Ron de Zwart van Jansen Poultry
20.25 uur: Video legghennenhouderij Ariën Verbeek
20.30 uur: In gesprek met Niels Geraerts van Signify
20.50 uur: Beantwoorden van binnengekomen vragen
21.00 uur: Einde webinar

Aanmelden voor webinar

Het Pluimveeweb webinar Huisvesting vleeskuikens begint woensdagavond 28 oktober om 20.00 uur. Lees hier meer over de het webinar en meld u aan voor deze online kennissessie en ontvang de kijklink in uw mailbox.

 
 

Inloggen op de ledenportal