Pluimveebedrijf: Fotoserie: Frisse wind in de eierhandel

20-10-2020
Drie maanden na de overname van Kwetters is de nieuwe eigenaar Arend Hardeman positief. Zijn uitdaging is het familiebedrijf verder uit te bouwen. Hij wil partnerships aangaan met pluimveehouders, de meerprijs voor Nederlandse eieren blijven verdienen, de positie van het ei versterken en de hele eierstroom verder optimaliseren. ‘Het ei moet stoer worden.’

Arend Hardeman (links) en John Achterstraat voor het eierpakstation van Kwetters in Ede. Als enig aandeelhouder van de Hardeman Egg Group nam hij in juni 2020 de pakstations en pluimveebedrijven van familie Kwetters over. De 40-jarige Hardeman uit Kootwijkerbroek is eigenaar van meerdere bedrijven waaronder Hardeman Isolatie, mede-eigenaar van Falk Panel, pluimveebedrijven met 1 miljoen leghennen en een boerderij in Ethiopië.

Als eigenaar van een aantal legpluimveebedrijven met in totaal ongeveer een miljoen leghennen in heel Nederland, kwam Hardeman in 2019 in gesprek met familie Kwetters. „Ik zocht naar samenwerking want ik dacht als legpluimveehouder dat de pakstations het grote geld verdienen in de legpluimveeketen. Dat was een illusie maar ik kreeg wel de vraag of ik alles over wilde nemen. Het gevoel was goed dus de deal was snel gemaakt”, zegt Arend Hardeman.

Arend Hardeman vroeg John Achterstraat om de dagelijkse leiding van Kwetters op zich te nemen. Achterstraat heeft veel ervaring in zowel de leg- als vleespluimveesector. Tot juli 2020 werkte de 45-jarige John Achterstraat als sectordirecteur vleespluimvee bij De Heus Voeders in Ede. Hij studeerde in 1997 af aan de Wageningen Universiteit, met als specialisatie Diervoeding. Daarna startten hij als nutritionist bij E.J. Bos Mengvoeders B.V., werkte bij R&D Nutrition bij de Alpuro Groep en daarna bij de Heus Voeders als sectorhoofd legpluimvee.

Hardeman heeft de pakstations in Nederland en Duitsland, transport en legbedrijven met in totaal 1 miljoen leghenplaatsen overgenomen, nadat John en Gerrit Kwetters aangaven zich terug te willen trekken uit de eierhandel.

Het sorteren en de afzet naar grote retailers is de kernactiviteit. Elke machine in de pakstations moet optimaal benut worden. „In Nederland kan de consumptie nog echt groeien. Het zou mooi wezen als we via de Nederlandse afzet eieren kunnen promoten. Tien eieren per inwoner meer, zijn alweer veel eieren”, rekent de ondernemer.

De eiervermarkting is scherp met dunne marges en grote risico’s. „We willen partnerships opzetten in de keten. Het aantal spelers in de legpluimveesector wordt steeds kleiner dus we zijn meer op elkaar aangewezen”, zegt Achterstraat. Kwetters zoekt samenwerking op voor eierverwerking. Hardeman: „Omzet is geen doel in deze concurrerende markt. Elk ei dat we verkopen moet geld opleveren. Het Nederlandse ei is geen weggeefmateriaal.”
 
 
 

Benieuwd naar het interview met Arend Hardeman en John Achterstraat? Lees het intervieuw in het nieuwste Vakblad Pluimveeweb van oktober dat vrijdag 16 oktober is verschenen.

Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.

 
 

Inloggen op de ledenportal