Boerderij: Vogelgriep bij twee wilde zwanen in Kockengen

21-10-2020
In het Utrechtse Kockengen is bij twee wilde knobbelzwanen hoogpathogene vogelgriep vastgesteld. Het gaat om het H5N8-serotype. Dit maakte het ministerie van landbouw woensdag 21 oktober bekend.

Landbouwminster Carola Schouten heeft de deskundigengroep dierziekten gevraagd deze bevinding te beoordelen. Die zal vandaag (21 oktober) het risico voor pluimveebedrijven om besmet te raken met hoogpathogene vogelgriep in kaart brengen. Minister Schouten zal daarna bepalen of – en zo ja, welke – vervolgstappen nodig zijn. Pluimveebrancheorganisatie Avined roept pluimveehouders op extra alert te zijn op de bioveiligheid van hun bedrijf.

Waarschuwing

Hetzelfde hoogpathogene H5N8-vogelgrieptype is de afgelopen maanden tientallen keren vastgesteld in Rusland en Kazachstan, zowel in het wild als bij pluimveehouderijen. Eerder vandaag waarschuwde ook het Belgisch Voedselagentschap FAVV pluimveehouders in België voor potentiële terugkeer van vogelgriep dit najaar. In de regio waar de besmettingen in Rusland en Kazachstan zijn vastgesteld zitten veel trekvogels. FAVV waarschuwt voor de risico’s die de najaarsmigratie van wilde vogels, die al begonnen is, met zich mee zal brengen.

Veel trekvogels

Volgens de FAVV zijn Nederland, Duitsland en Polen de meest waarschijnlijke bestemmingen van deze trekvogels, hoewel ook Belgische pluimveehouders worden gewaarschuwd waakzaam te zijn. Het Voedselagentschap meldt dat het aantal trekvogels in de regio waar veel besmettingen zijn vastgesteld dit jaar bijzonder groot zou zijn.

Mede-auteur: Hans Bijleveld

 
 

Inloggen op de ledenportal