Boerderij: Tafeleieren lopen goed, verwerkers zitten vol

23-10-2020
De eierconsumptie is goed en dat is terug te zien in de winkelverkopen van eieren. Aanbod is ruim.

Vooralsnog heeft de vondst van hoogpathogene vogelgriep bij knobbelzwanen en de landelijke ophokplicht nog geen effect op de eierprijzen.

Eieren met labels en toegevoegde waarde zijn gevraagd. Daaromheen is het rustiger doordat de horeca in ons land stilligt en in andere Europese landen op een lager pitje draait.

De tegenstelling tussen het ei in kleinverpakking en het standaard ei, dat zijn weg onderin de markt moet vinden, is groot. Volgens eierhandelaren ligt de handel in die laatste zo goed als stil. Pakstations hebben voldoende aanvoer via hun vaste kanalen en de verwerkende industrie zit vol en koopt alleen tegen bodemprijzen bij degene die er echt vanaf moet.

WeserEms prijshoudend

De eiernoteringen geven het prijsverloop van de standaard eieren weer. Die tendens is dalende. Hoewel De WeserEms-notering prijshoudend noteerde, moest de spotmarkt in Barneveld inleveren. Bijna over de hele linie ging er € 0,25 per 100 af. De Amsterdamse grossiers verlaagden met € 0,10 naar € 7,35 voor bruine M-en. NOP-notering voor bruine scharreleieren van 62-63 gram daalde met € 0,05 naar € 6,38 per 100 stuks. Bij wit was de daling kleiner: € 0,02 naar € 5,96 voor eieren van dat gewicht. De kooi-eierprijs verliest weer 3 cent en komt op € 0,644 per kilo.

Coronavirus

En waar dit voorjaar het wegvallen van de horeca-afzet ruimschoots werd gecompenseerd door extra vraag uit de supermarkten is dat nu niet het geval. Dat komt volgens pakstations de gewenning en de mate van ingrijpen. Dit voorjaar was de lockdown veel groter. Nu zijn de regels soepeler, met name ook in het belangrijke afzetgebied: Duitsland.

Daarbij is de consument minder in paniek. Men weet dat de winkels open blijven. Dus wordt er niet gehamsterd. En zolang dat nog zo is, zal de afzet van tafeleieren stabiel op hoog niveau blijven verlopen, maar niet die extreme vorm van dit voorjaar aannemen.

Minder eieren naar verwerkende industrie

En in het andere spectrum van de markt blijft men vooral afwachtend. De verwerkende industrie heeft minder eieren nodig en ruime voorraden aangelegd. Daarbij versterkt de onzekerheid over de duur en de impact van de regels de afwachtende houding. Horecaondernemers weten niet hoe hun kerstverkopen eruit gaan zien. En waar ze anders al volop aan het voorbereiden waren, stellen ze koopbeslissingen nu uit.

Het aanbod van eieren is royaal. Niet alleen ten opzichte van de vraag, maar naar inschatting van pakstations ook hoger dan vorig jaar. Verminderen van het aanbod door kippen eerder te ruimen, zou de markt naar hun inschatting een heel ander gezicht geven.

Voor de komende weken verwachten marktdeelnemers weinig verandering in het beeld. Al zou aanscherping van de coronamaatregelen kunnen leiden tot toenemende vraag naar Beter Leven-eieren. En als die het aanbod overstijgt, komt er ruimte voor reguliere scharreleieren. Gebeurt dat niet dan blijft de grote tweedeling in de markt, waarbij concepten goed lopen en het standaardproduct prijsdruk ervaart, bestaan.

Prognose: prijsdruk.

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Prijzen van scharreleieren NOP 2.0
Prijzen van kooi-eieren
Totaaloverzicht

 

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal