Boerderij: Laagpathogene vogelgriep in Italië

14-09-2012

Paderna Franciacorta - In Italië is op twee bedrijven laag pathogene vogelgriep (H5N2) vastgesteld. Dat meldt het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE).

De twee bedrijven liggen dicht bij elkaar in Paderna Franciacorta in de provincie Brescia (Lombardije). Het betreft bedrijven met respectievelijk 15.000 en 11.700 vleeskalkoenen. De kalkoenen zijn geruimd. Daarnaast is op een hobbybedrijf in de omgeving van Prato (Toscane) eveneens laagpathogene vogelgriep vastgesteld. Op het bedrijf waren 1 kalkoen, 12 eenden, 34 ganzen, 21 fazanten en 100 kippen aanwezig. Deze dieren zijn ook allen geruimd.
De op de bedrijven gevonden virussen zijn van het type H5N2 en vertonen onderling grote gelijkenis. Ook komen de gevonden virussen overeen met virus dat eerder dit jaar is vastgesteld op pluimveebedrijven in de Zuid-Italiaanse provincies Napels en Cosenza. In totaal is dit jaar op acht locaties in Italië laagpathogene vogelgriep aangetoond (7 x H5 en 1 x H7).
De besmette kalkoenbedrijven liggen in een zeer pluimveedicht gebied. Om verdere uitbreiding van de besmetting te voorkomen hebben de Italiaanse autoriteiten uitgebreide beperkende maatregelen genomen. Dat betreft onder andere een verbod op het opzetten van eendagskuikens in de gehele regio Lombardije en in delen van de regio Veneto en extra monitoring van pluimveebedrijven. Verplaatsing van pluimvee is alleen toegestaan als het te verplaatsen koppel van te voren op AI is onderzocht. Daarnaast zijn eisen gesteld aan het toelaten van personen en transportauto’s op de pluimveebedrijven.
Het PPE verzoekt Nederlandse bedrijven die pluimvee of pluimveeproducten naar of uit Italië transporteren dringend om zich vooraf goed te informeren of de voorgenomen transporten op grond van de getroffen maatregelen zijn toegestaan. Als transport mogelijk is moet er zodanig hygiënisch worden gewerkt dat versleping van het virus naar Nederland wordt voorkomen.

door Emmy Koeleman 14 sep 2012 

 
 

Inloggen op de ledenportal