Boerderij: Vogelgriep op vermeerderingsbedrijf in Altforst

29-10-2020
Op een vermeerderingsbedrijf in het Gelderse Altforst is een besmetting met hoogpathogene vogelgriep vastgesteld. De circa 35.700 vleeskuikenouderdieren op het bedrijf worden geruimd.

In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf zitten geen andere pluimveebedrijven. In een straal van 3 kilometer zitten wel negen andere pluimveebedrijven. Die worden bemonsterd op aanwezigheid van het virus.

Vervoersverbod

Daarnaast liggen in de 10-kilometerzone nog 25 andere pluimveebedrijven, die allen te maken krijgen met een vervoersverbod dat geldt voor dit gebied. Het vervoersverbod in de 10-kilometerzone geldt voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Virus is H5-variant

Het virus dat is vastgesteld op het vermeerderingsbedrijf wordt nog nader getypeerd, maar is in ieder geval een H5-variant. Vorige week werd al hoogpathogene H5N8-vogelgriep vastgesteld bij wilde vogels in Nederland. Deskundigen waarschuwden toen al dat het risico op een uitbraak op een pluimveebedrijf hoog is.

Hygiëneprotocol aanscherpen

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit kondigt nieuwe maatregelen af. Voor pluimveebedrijven wordt het bestaande hygiëneprotocol aangescherpt. Dit betekent onder meer dat bezoekers alleen nog de stal of erf mogen betreden na het nemen van strenge hygiënemaatregelen.

Daarnaast zijn er nieuwe maatregelen ingesteld voor dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels. Die worden verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze niet in contact kunnen komen met wilde watervogels en de uitwerpselen daarvan.

Lees ook: Landelijke ophokplicht voor pluimvee

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal