Boerderij: Vlaamse Landsbond wil ophokplicht voor alle pluimvee

30-10-2020
De Vlaamse Landsbond, de sectororganisatie van bedrijfspluimveehouders, dringt aan op een ophokplicht voor alle pluimveebedrijven. Aanleiding vormt de HPAI-besmetting op een vermeerderingsbedrijf in het Gelderse Altforst.

Vorige week, na de vondst van HPAI-besmette zwanen in Kockengen, had de Landsbond een eerste verzoek voor een ophokplicht ingediend bij de FAVV, het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen. Omdat er volgens de Landsbond sprake was van een verhoogd risico op AI-insleep doordat trekroutes van wilde vogels over België lopen. De FAVV meende echter dat verhoogde waakzaamheid op dat moment voldoende om een besmetting in België te voorkomen, aldus Danny Colier, voorzitter van de Landsbond Pluimvee.

Nu met de uitbraak van hoogpathogene vogelgriep in het Altforst is het ‘alle hens aan dek’ om AI-uitbraken in België te voorkomen, zegt Colier. Altforst ligt maar 70 kilometer van de Belgisch-Nederlandse grens en het besmette vermeerderingsbedrijf zou contacten met België hebben.

Algehele ophokplicht

De Landsbond dringt daarom nogmaals aan op een algehele ophokplicht. De Landsbond heeft de FAVV er opnieuw om gevraagd en die vraag nu ook voorgelegd aan het kabinet van de verantwoordelijke minister.

Landsbondvoorzitter Colier gaat ervan uit dat de ophokplicht er komt. De erbarmelijke economische crisis waarmee de pluimveesector momenteel kampt, kan er geen vogelgriepbesmetting bij hebben, meent hij. “Een bijkomende crisis door toedoen van HPAI H5 zou voor vele bedrijven de uppercut teveel zijn”, aldus de Landsbond.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal