Boerderij: PvdA en SP willen verbod op koloniekooien pluimvee

30-10-2020
PvdA en SP willen koloniekooihuisvesting in de Nederlandse pluimveehouderij verbieden. Dat blijkt tijdens een debat in de Tweede Kamer.

PvdA’er William Moorlag vindt dat kippen bij deze vorm van huisvesting te weinig ruimte hebben om natuurlijk gedrag te vertonen. “Het is een onbeschaafde manier van het houden van kippen”, zegt de politicus. Moorlag vraagt landbouwminister Carola Schouten om deze manier van kooihuisvesting te verbieden en om zich hiervoor ook internationaal hard te maken. Het argument van oneerlijke concurrentie door een ongelijk speelveld kan volgens Moorlag in deze discussie niet gelden, omdat buurland Duitsland dit houderijsysteem per 2025 gaat verbieden.

Verrijkte kooien voor pluimvee per 2021 verboden

In Nederland werd in 2019 nog 10% van de hennen in kooihuisvesting gehouden. Het gaat dan om verrijkte kooien of koloniekooien. Verrijkte kooien zijn per 2021 verboden in Nederland, dan zijn alleen nog koloniekooien toegestaan. De eieren uit deze systemen worden alleen voor eierverwerking geproduceerd.

Verschil van inzicht betreffende koloniekooien voor kippen

Landbouwminister Carola Schouten sluit een verbod op koloniekooien niet uit. Ze gaat eerst kijken wat er in Duitsland precies gaat gebeuren en welk effect dit zal hebben op Nederland. Schouten zegt dat in Nederland maar enkele koloniekooien in bedrijf zijn.

De Dierenbescherming is ook voor een verbod op de koloniekooihuisvesting. LTO en NOP vinden een verbod niet nodig, omdat ze verwachten dat de markt zelf zijn werk zal doen.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal