Pluimveeweb: Vogelgriep bij wilde vogels in Noord-Duitsland vastgesteld

02-11-2020
Afgelopen vrijdag 30 oktober 2020 werden in Duitsland bijna gelijktijdig gevallen van infecties met hoog pathogene vogelgriep (HPAI) van het subtype H5 bij wilde vogels ontdekt aan de Noord- en Oostzeekust en in Hamburg.

Deze gebeurtenissen werden voorafgegaan door een reeks uitbraken onder pluimvee en wilde vogels in Rusland en Kazachstan sinds eind juli en in Israël en Nederland midden en eind oktober 2020. Het onderzoeksinstituut Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) schat het risico van verdere verspreiding van het virus hoog in; zowel de verspreiding van het virus onder wilde watervogels als de introductie op Duitse pluimveebedrijven.

Het FLI adviseert om de monitoringmaatregelen met betrekking tot dode of zieke in het wild levende vogels onmiddellijk verder te intensiveren en de hygiëne op pluimveebedrijven te controleren en indien nodig verder te optimaliseren. Als het virus zich blijft verspreiden, vooral onder wilde vogels, is een ophokplicht een effectieve methode om de insleep van het virus te voorkomen aldus het FLI.

 
 

Inloggen op de ledenportal