Pluimveeweb: H5N8 vogelgriep nu ook in Engeland; tientallen nieuwe meldingen in Duitsland

09-11-2020
In het noorden en oosten van Duitsland zijn tientallen nieuwe gevallen van vogelgriep vastgesteld. In de noordelijke deelstaat Sleeswijk-Holstein werden 30 nieuwe gevallen ontdekt, op het noordelijke schiereiland Rügen 19 meer. Volgens het onderzoeksinstituut Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) werden wilde ganzen, wilde eenden, wulpen en meeuwen getroffen.

Al eerder werden op de Nederlandse Waddenzee besmette ganzen aangetroffen. Vogels langs de kust van Friesland leggen de laatste week massaal het loodje, vermoedelijk als gevolg van de vogelgriep. Vooral brandganzen zijn het slachtoffer. Ook in vijf andere provincies is het virus afgelopen week in het wild vastgesteld, net als op een aantal pluimveebedrijven.

Het staatsbureau voor kustbescherming, nationaal park en mariene bescherming van Sleeswijk-Holstein heeft sinds het begin van de uitbraak aan de Duitse kust meer dan 2.700 dode zieke vogels geteld. Het aantal dood aangetroffen vogels is binnen twee dagen bijna verdubbeld, aldus het ministerie.

De ontdekking van verschillende vogels die stierven aan vogelgriep in Noord-Duitsland en Nederland heeft ook de autoriteiten in Noordrijn-Westfalen gealarmeerd. Het risico van toegang tot pluimveebedrijven en vogelpopulaties in dierentuinen als hoog geclassificeerd door het Friedrich Loeffler Instituut, dat verantwoordelijk is voor de diergezondheid.

H5N8 in Engeland

In Engeland is er afgelopen week hoog pathogene H5N8 vogelgriep vastgesteld op een opfok vleeskuikenouderdierenbedrijf in Frodsham, Cheshire, in West-Engeland. Testen hebben bevestigd dat het dezelfde hoogpathogene stam is die in Europa circuleert. Alle 13.000 opfok vleeskuikenouderdieren op het bedrijf zijn geruimd.

Bovendien is er afgelopen week laag pathogene H5N2 vogelgriep vastgesteld bij Chookies Farm and Feed Store in Kent. Als gevolg hiervan moesten alle 480 vogels (inclusief zwanen, duiven, kippen en eenden) worden geruimd om de verspreiding van de ziekte te beperken.

 
 

Inloggen op de ledenportal