Pluimveeweb: Minimaal 72 uur geen uitzonderingen op vervoersverboden rondom Altforst en Puiflijk

06-11-2020
Er vinden minimaal 72 uur geen uitzonderingen plaats op de vervoersverboden binnen de 10 kilometerzones rondom de besmette pluimveebedrijven in het Gelderse Altforst en Puiflijk. Dat maakte Avined donderdagavond 5 november bekend.

Donderdag 5 november is in Puiflijk, in de gemeente Druten op een leghennenbedrijf H5 vogelgriep vastgesteld. Dit is de tweede besmetting van een bedrijf in korte tijd. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt - naast het besmette bedrijf - ook het bedrijf dat binnen het 1 kilomtergebied ligt geruimd door de NVWA. En er vindt een screening plaats op de bedrijven in een straal van 3 kilometer. Ook vinden er de komende 72 uur geen uitzonderingen plaats op de vervoersverboden binnen de 10 kilometerzones Altforst en Puiflijk, meldt Avined.

Avined werkt samen met de brancheorganisaties aan oplossingen voor bedrijven in het 10 kilometergebied die in de problemen komen. Met het ministerie van LNV en de NVWA zijn ook enkele oplossingen gevonden. In deze nieuwe situatie wil het ministerie echter om ten minste 72 uur (na bevestiging van de tweede besmetting) geen uitzonderingen op de vervoersverboden binnen het 10 kilometergebied. Het ministerie vindt de veterinaire situatie op dit moment niet stabiel genoeg.

Er worden nu dus geen ontheffingen afgegeven voor bijvoorbeeld afvoer van consumptie-eieren of vleeskuikens. Als de 72 uur zijn verstreken én de resultaten van de screening uit het (laatste) 3 kilometergebied bekend en negatief zijn, kunnen weer enkele uitzonderingen op het vervoersverbod in de 10 kilometerzones worden toegestaan. De uitslagen uit de screening worden vrijdagavond 6 november verwacht. Ook wordt dan verder gesproken over andere knelpunten, zoals afvoer van broedeieren en verplaatsingen van opfokdieren.

 
 

Inloggen op de ledenportal