Pluimveeweb: NOP introduceert industrienotering voor scharreleieren

06-11-2020
De LTO/NOP begeleidingscommissie van de NOP-richtprijs voor consumptie-eieren publiceert vanaf deze week een nieuwe eiernotering; de NOP richtprijs voor scharrel industrie-eieren. Deze wordt toegevoegd aan de bestaande noteringen.

De NOP richtprijs voor scharrel industrie-eieren wordt per kilogram genoteerd. Het afgelopen anderhalf jaar is deze richtprijs wel berekend maar nog niet gepubliceerd, om een beeld te krijgen hoe deze zich verhoudt tot de NOP2.0 richtprijs voor scharreleieren en de kooi-industrie richtprijs. In onderstaande grafiek is weergegeven hoe deze drie zich sinds week 14 van 2019 tot elkaar verhouden, waarbij de NOP richtprijs voor scharreleieren is omgerekend van de richtprijzen voor 62 grams witte scharreleieren.

Op dit moment is er geen Nederlandse richtprijs voor scharreleieren met bestemming industrie, terwijl deze eierstroom toch een behoorlijk volume betreft. Daarbij komt dat de markt voor industrie-eieren een andere dynamiek kent dan die van consumptie-eieren. De LTO/NOP begeleidingscommissie vindt het belangrijk dat dit meer zichtbaar wordt. Bovendien kan deze nieuwe notering pluimveehouders een houvast bieden voor afspraken over bijvoorbeeld eieren van mindere kwaliteit aan het einde van de legperiode of eieren van Salmonella besmette koppels.

In de basis wordt bij de berekening van de richtprijs voor scharrel industrie-eieren gebruik gemaakt van de Duitse Weser Ems Bodenhaltung en opgaves van Anevei, die beide voor de helft worden meegenomen. De NOP richtprijs voor scharrel industrie-eieren bedroeg vrijdag 6 november 0,739 euro per kilo.

 

 
 

Inloggen op de ledenportal