Boerderij: ‘Oppassen met ‘papieren oplossing’ haantjesprobleem’

06-11-2020
Wil Nederland in het Duitse retailsegment mee blijven doen, dan zal ook hier het doden van eendagshaantjes moeten stoppen.

De Duitse markt begint op stoom te komen als het gaat om eieren van leghennen waarvan geen broertjes direct na de geboorte gedood zijn. De eerste retailers hebben al deadlines staan in de (nabije) toekomst, waarop zij enkel nog eieren willen verkopen ‘ohne Kükentoten’. De Nederlandse eierketen moet daarin mee. Hoewel hier de marktvraag er nog niet echt is, gaat de helft van de Nederlandse eieren naar Duitsland.

Foutmarge geslachtsbepaling embryo groot

Wil Nederland daar in het retailsegment mee blijven doen, dan zal ook hier het doden van eendagshaantjes moeten stoppen. Daarvoor zijn twee oplossingen: het afmesten van de haantjes, of het seksen van de embryo’s in het ei. Aan dat laatste zitten nog behoorlijk wat haken en ogen. De techniek is er sinds kort, maar staat nog in de kinderschoenen. De foutmarge blijkt soms nog groot, waardoor er ineens veel minder hennen geleverd kunnen worden dan gepland. Bovendien wil Duitsland nu ook nog dat vanaf 2024 de geslachtsbepaling gedaan wordt voor de zevende dag – iets wat op dit moment nog niet mogelijk is.

Markt lijkt rijp voor afmesten haantjes

Dus blijkt nu ineens de markt toch rijp voor het mesten van haantjes op bepaalde schaal – iets wat eerder eigenlijk als non-oplossing werd gezien. Ook daarvoor worden allerlei constructies bedacht. Vanuit Nederland gaan er nu haantjes naar Polen, omdat het afmesten daar goedkoper kan, én omdat daar de broodnodige capaciteit voorhanden is die er in Nederland niet is.

Papieren oplossing acceptabel?

In Duitsland is volgens verschillende marktpartijen een soort ‘groenestroom-oplossing’ bedacht: bij leghennen kan een certificaat verkregen worden dat eenzelfde aantal haantjes is afgemest. Dit zijn niet per se daadwerkelijk de broertjes van deze hennen, maar wel hetzelfde aantal. Een papieren oplossing.

Het is de vraag of de maatschappij die papieren oplossing acceptabel vindt. De oplossing mag dan wellicht naar de letter van de wet zijn, maar niet bepaald naar de geest. Er wordt niet voor niets gesproken over ‘Bruderhänchen’. Als we straks massaal in Polen of elders een ‘equivalent’ aantal aan haantjes zouden gaan afmesten, maar in Nederland en Duitsland nog steeds eendaghaantjes doden, lijkt het wachten op een volgende mediastorm.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal