Boerderij: Vogelgriep op leghennenbedrijf in Lutjegast

10-11-2020

Op een leghennenbedrijf in het Groningse Lutjegast (gemeente Westerkwartier) is vogelgriep vastgesteld.

Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van het type H5, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De 48.000 leghennen van het bedrijf worden geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Vervoersverbod
Rond het bedrijf is in een zone van 10 kilometer een vervoersverbod afgekondigd voor 21 andere pluimveebedrijven. Het besmette bedrijf bevindt zich op meer dan drie kilometer afstand van het meest nabije andere pluimveebedrijf.

Slachterij
In het 10-kilometergebied bevindt zich tevens de slachterij van 2 Sisters Storteboom in Kornhorn. Voor vervoer van kuikens naar de slachterij is een uitzondering opgenomen in het vervoersverbod voor het gebied. Onder bepaalde voorwaarden is het vervoer van kuikens van buiten het 10-kilometergebied naar de slachterij toegestaan. Daarvoor moet onder andere worden voldaan aan een hygiëneprotocol, een bepaalde specifieke route gevolgd worden, en het vervoer moet een dag van te voren aangemeld worden bij de overheid.

Veel wilde vogels met vogelgriep
In Nederland zijn ondertussen op veel plekken vogels aangetroffen die vogelgriep bleken te hebben. Op een kaart van Wageningen Bioveterinary Research is te zien dat het virus inmiddels op 22 plekken is aangetroffen bij wilde vogels, in het net name de kustgebieden en nabij de grote rivieren. De uitbraak in Lutjegast is de derde uitbraak op een commercieel bedrijf, na de eerdere uitbraken in Altforst en Puiflijk. Daarnaast is het virus aangetoond bij hobbydieren in Noord-Holland.

 
 

Inloggen op de ledenportal