Agriholland: Voerkosten in veehouderij omhoog

17-09-2012

In de veehouderij lopen de voerkosten op. De prijzen van graan en soja zijn gestegen door tegenvallende graanoogsten in Oost-Europa (onder andere Rusland en Oekraïne) en door droogte in het middenwesten van de VS. Zo is de prijs van sojaschroot gestegen van 300 euro/ton in januari tot ruim 500 euro/ton in juli. Verwacht wordt dat de mengvoederprijzen verder oplopen.

Vleesvarkensbedrijven
In juli kwam het saldo van vleesvarkensbedrijven 1.000 euro per bedrijf hoger uit dan in juni. Dat was te danken aan lagere kosten voor biggen. De voerkosten blijven stijgen. In juli waren de voerprijzen 11% hoger dan in januari.

Zeugenbedrijven
In juli is het saldo van zeugenbedrijven gehalveerd naar 9.000 euro per bedrijf, door lagere biggenprijzen en oplopende voerkosten. Sinds begin dit jaar zijn deze laatste met 10% gestegen tot bijna 29.000 euro per bedrijf in juli.

Vleeskuikenbedrijven
In juli is het saldo van vleeskuikenbedrijven met ruim 2.000 euro gedaald naar 13.300 euro per bedrijf, vooral door hogere voerkosten. De contractprijzen van vleeskuikens liggen boven het langjarig gemiddelde.

Leghennenbedrijven
In juli is het saldo van leghennenbedrijven gedaald naar 11.000 euro per bedrijf, door lagere opbrengsten van eieren en hogere mengvoederprijzen.

Ga voor meer informatie en achtergronden bij deze ontwikkelingen naar de
Barometer Agrarische Sectorenop de site van het LEI..

bron: LEI - Wageningen UR, 14/09/12

Copyright ©2012 AgriHolland B.V.

 

 
 

Inloggen op de ledenportal