Pluimveeweb: Vogelgriep op hobbypluimveebedrijven in Noord-Duitsland

11-11-2020
Op een hobbbypluimveebedrijf in het district Segeberg in de gemeente Heidm├╝hlen (zie rode stip op de kaart) is hoog pathogene vogelgriep vastgesteld.
Op een hobbbypluimveebedrijf in het district Segeberg in de gemeente Heidmühlen (zie rode stip op de kaart) is hoog pathogene vogelgriep vastgesteld.
Op twee hobbypluimveebedrijven in Sleeswijk-Holstein, de noordelijkste deelstaat van Duitsland, is hoog pathogene vogelgriep vastgesteld nadat het virus eerder al werd aangetroffen in tal van wilde vogels. In Duitsland geldt daarom sinds dinsdag 10 november een landelijke ophokplicht.

Het virus is vastgesteld bij 57 kippen van een hobbypluimveebedrijfje op het eiland Oland in het district Noord-Friesland en 36 dieren in het district Segeberg in de gemeente Heidmühlen. Al het pluimvee is inmiddels geruimd.

Rondom de getroffen hobbypluimveebedrijven zijn beperkingsgebieden met een straal van 3 kilometer ingesteld en observatiegebieden met een straal van 10 kilometer gecreëerd. In deze zones zijn de wettelijk voorgeschreven voorschriften volgens de Aviaire Influenza Ordinance van toepassing. Tot nader order mogen er geen pluimvee en broedeieren worden vervoerd uit een bestand in het beperkingsgebied van Segeberg. Vers vlees en vleesproducten die zijn verkregen van vogels of wildvogels uit het verboden gebied mogen ook het beperkingsgebied niet verlaten.

In het afgeschermde gebied bevinden zich 24 pluimveebedrijven met in totaal circa 300 dieren, in het observatiegebied 217 pluimveebedrijven met circa 340.000 dieren. Op basis van deze officiële bevinding en andere positieve bevindingen bij wilde vogels stelde de Kreis Segeberg een ophokplicht voor pluimvee in, in het hele district.

Classificatie van de OIE

De HPAI-besmetting op het hobbypluimveebedrijf op het eiland Oland werd door het Federale Ministerie van Voedsel en Landbouw als uitbraak op een pluimveebedrijf gemeld aan de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE). Dit heeft gevolgen voor de exportactiviteiten van Duitsland. Met betrekking tot de classificatie van het HPAI-certificaat in Heidmühlen is op 10 november 2020 nog geen bindend besluit genomen.

Massaal virusvoorkomen bij wilde vogels

Het virus is in sterke mate aanwezig in de wilde vogelpopulatie in het noorden van Duitsland. Tot nu toe zijn aan de Noordzeekust meer dan 2.700 dode wilde vogels gevonden. Als gevolg hiervan blijft het risico dat het virus pluimveekoppels binnendringt zeer hoog, vooral in gebieden met een hoge dichtheid aan wilde vogels.

Belangenbehartiger Niedersächsische Geflügelwirtschaft (NGW) pleit daarom voor een risicogebaseerde ophokplicht in Nedersaksen in de kuststreek en in waterrijke gebieden. Belangenbehartiger Geflügel­wirtschafts­verband Schleswig-Holsteinhad eerder opgeroepen tot een landelijke ophokplicht, meldt DGS.

Uitbraken in veel Europese landen

Er is HPAI gevonden in wilde vogels in Nederland, Duitsland Verenigd Koninkrijk, Ierland en Denemarken. In Duitsland zijn twee hobbylocaties besmet en in het Verenigd Koninkrijk één.

 
 

Inloggen op de ledenportal