Boerderij: Zorgen over voortwoekerende vogelgriep

13-11-2020

Zowel de vraag als het aanbod op de eiermarkt is weinig anders dan afgelopen weken. Dat betekent dat de afzet stroef blijft lopen en een deel van het aanbod van scharreleieren in het standaardsegment doorschuift. Zorgen zijn er over de voortwoekerende vogelgriep.

De voorraden daarvan zijn al groot, waardoor zowel de eieren die daar al staan, als degene die erbij komen minder waard worden. Het wordt niet slechter, maar het slechte continueert; en dat drukt de prijs. In het hogere segment is niets te merken van de prijsdruk, zowel biologische eieren als eieren met Beter Leven-keurmerk of uit de vrije uitloop lopen vlot weg.

Voor het gangbare segment is de spotmarkt in Barneveld de positieve uitzondering met een prijshoudende notering. De Amsterdamse grossiers houden het op een stuiver minder per 100 eieren, WeserEms zakt een dubbeltje en de NOP richtprijs houdt het midden tussen dit alles. De richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram daalt 4 cent naar € 6,34 per 100. Voor witte van dat gewicht wordt € 5,82 betaald. Ook 4 cent minder dan vorige week.

Ongewoon prijspeil
Het is een ongewoon prijspeil voor november. Daar waar de aanloop naar kerst altijd voor een opleving van de markt zorgde, is daar dit jaar door corona totaal geen sprake van. De prijslijn gaat steeds verder uit de pas lopen met vorig jaar. Toen brachten 100 eieren van 62-63 gram nog € 8,26 op. Dat is nu dus ruim 23% (€ 1,92 per 100) lager. En vooral de ontwikkeling van de prijs is daarbij opvallend. De opgaande lijn zit er totaal niet in. Pakstations hopen dat verlichting van de coronamaatregelen daar nog verandering in kan brengen.

En volgens eierhandelaren staat de notering nog duidelijk boven het niveau waarop de handel daadwerkelijk plaatsvindt. Dat komt ook omdat de industrie kampt met ruime voorraden en gebrek aan afzet. En daarbij ook broedeieren van slachtrassen aangeboden krijgt, nu die exportmarkt ook vastgelopen is.

Zorgen over vogelgriep
Dat is terug te zien in de industrieprijs. De nieuwe NOP richtprijs voor scharreleieren daalt 1 cent naar € 0,729 per kilo en die voor kooi-eieren met een halve cent naar € 0,632 per kilo. De Duitse industrienoteringen weten wel prijshoudend te noteren.

Zorgen zijn er over de voortwoekerende vogelgriep. Die zou daar zeker verandering in kunnen brengen. Als het virus opduikt in concentratiegebieden als de Gelderse vallei, dan zal dat snel voor 1 miljoen dieren gevolgen hebben. Dan is van een eieroverschot ineens geen sprake meer. Dat is echter niet de manier waarop het herstel van de eierprijs hoort te gaan.

Prognose: stabiele prijs.

 
 

Inloggen op de ledenportal