Pluimveeweb: Vogelgriep duikt wijdverspreid in Noordwest-Europa op

17-11-2020
Op een leghennenbedrijf in Noord-Duitsland en pluimveebedrijf in West-Engeland is vogelgriep vastgesteld. Het virus duikt op tal van plekken in Noordwest-Europa op en is wijdverspreid aanwezig onder wilde vogels in Noordwest-Europa.

Op een leghennenbedrijf bij Neubukow in de Noord-Duitse Landkreis Rostock is hoog pathogene H5N8 vogelgriep geconstateerd. Ook op een pluimveebedrijf in het westen van Engeland is het virus vastgesteld. Bovendien is er hoog pathogene vogelgriep gevonden in wilde vogels in Nederland, België, Duitsland Verenigd Koninkrijk, Ierland, Denemarken, Zweden en Spanje. Ook zijn er verschillende hobbylocaties besmet geraakt in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, meldt Avined dinsdag 17 november in een update.

In België is hoogpathogene vogelgriep H5N8 vastgesteld eind vorige week bij drie wilde vogels in een opvangcentrum in Oostende. De drie wilde vogels - een knobbelzwaan, een kolgans en een wulp - werden gevonden in verschillende kustgemeenten, namelijk in Oudenburg, Bredene en Middelkerke. Afgelopen vrijdag is de geldende ophok- of afschermplicht voor pluimveebedrijven uitgebreid naar alle particuliere houders van die dieren.

Goede bedrijfshygiëne van levensbelang

Professor Arjan Stegeman en doctor Francisca Velkers van de Universiteit Utrecht, die beiden al jaren onderzoek naar vogelgriep, roepen de Nederlandse pluimveesector dringend op dat een goede bedrijfshygiëne op pluimveebedrijven van levensbelang is. Dit geldt niet alleen voor pluimveebedrijven in waterrijke gebieden.

„In grote delen van het land worden veel dode vogels gevonden die zijn gestorven aan vogelgriep. Dit betekent dat er heel veel virus aanwezig is in het milieu. Dit is zorgelijk, omdat het virus de komende maanden steeds beter kan overleven als de buitentemperatuur daalt in de wintermaanden”, zeggen Stegeman en Velkers.

‘Verbeter hygiënemaatregelen waar nodig’

Er zijn al vier pluimveebedrijven besmet geraakt door het virus. Pluimveehouders moeten volgens Stegeman en Velkers alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat het aantal in de komende maanden flink oploopt. „Probeer op alle mogelijke manieren direct en indirect contact van mensen, voertuigen en uw huisdieren met wilde watervogels en hun ontlasting te voorkomen. Loop alle hygiënemaatregelen op uw bedrijf grondig na, en verbeter het waar nodig”, adviseren ze.

„Goede hygiëne is geen garantie voor het voorkomen van insleep van vogelgriep, maar het vermindert wel sterk de kans. Dat geldt niet alleen voor bedrijven in waterrijke gebieden, maar ook daarbuiten. Ook daar kunnen watervogels aanwezig zijn en ligt het risico op besmettingen tussen pluimveebedrijven ook continu op de loer. Alleen met een goede bedrijfshygiëne op álle bedrijven kunnen de pluimveehouders de kans op vogelgriepuitbraken beperken”, stellen Stegeman en Velkers.

Meldcriteria eenden worden aangescherpt

Het hoog pathogene H5N8 vogelgriepvirus heeft bij eenden mildere verschijnselen dan bij andere pluimveesoorten. Dit kan betekenen dat vogelgriep bij eendenbedrijven minder snel wordt herkend. Daarom werkt het ministerie van LNV aan een aanpassing van de criteria voor het melden van een verdenking bij de NVWA voor eenden. De criteria zijn dan als volgt:

  • 0,15 prcoent meer uitval per dag gedurende 2 opeenvolgende dagen
  • of
  • 0,5 procent of meer uitval op 1 dag en gelijktijdig een voeropname daling van 5 procent.

Avined roept eendenbedrijven en dierenartsen op om deze criteria nu al te hanteren. Beter een keer te vaak gemeld bij de NVWA dan een keer te weinig, aldus Avined.

Het hoog pathogene H5N8 vogelgriepvirus is momenteel ook wijdverspreid onder diverse wilde vogels aanwezig in Nederland. Dat is te zien op een kaart van de NVWA.
Het hoog pathogene H5N8 vogelgriepvirus is momenteel ook wijdverspreid onder diverse wilde vogels aanwezig in Nederland. Dat is te zien op een kaart van de NVWA.
 
 

Inloggen op de ledenportal